НАБУ розслідує справу про заволодіння €62 млн Citycommerce Bank, де фігурують Аваков і Гонтарева

 

НАБУ розслідує справу про можливу причетність міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та ексочільниці Національного банку України Валерії Гонтаревої до незаконного заволодіння 62 млн євро ПАТ Citycommerce Bank.

Провадження відкрили за рішенням ВАКС, повідомив “Інтерфакс-Україна” у вівторок, 15 грудня.

“1 грудня 2020 року на виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 27 листопада 2020 року у справі №991/9656/20 НАБУ розпочато розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1 КК за фактом зловживання повноваженнями посадовими особами ПАТ “Міський комерційний банк” при можливому сприянні посадових осіб органів державної влади під час здійснення фінансових операцій з використанням кореспондентських рахунків, відкритих зазначеною банківською установою в Meinl Bank Aktiengesellschaft (Відень, Австрія), якими були заподіяні тяжкі наслідки ПАТ “Міський комерційний банк”, – йдеться у відповіді НАБУ на запит журналістів.

Зазначається, що у квітні 2016 року НБУ у рамках заходів для запобігання непродуктивному відпливу капіталу забезпечив припинення співпраці українських банків з банками-транзитерами.

НБУ з 1 квітня 2016 року забороняв банкам розміщувати кошти на кореспондентських рахунках банків Meinl, Frick, East-West United Bank і Winter&Co.

Читайте також:
Підприємця, який “прикрив” сина Авакова у “справі рюкзаків”, звільнили від покарання

Раніше назви цих банків неодноразово фігурували в ЗМІ як канали виведення коштів банків за межі України.

У лютому 2019 року антикорупційна прокуратура Австрії в рамках розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб і одне об’єднання. Імена підозрюваних Антикорупційна прокуратура Австрії не називає, але відомо, що серед них є громадяни України.

“У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено 385 млн доларів і 75 млн євро. Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 рр., як правило, перед введенням в проблемні банки тимчасової адміністрації”, – йдеться у повідомленні.

21 листопада 2014 року Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в CityCommerce Bank на три місяці.

У березні 2015 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати цей банк.

Читайте також:
“Пресвята погорілиця”: 95-й квартал випустив “вибачення” перед Гонтаревою. ВІДЕО

У Латвії затримали банкіра, який привласнив в Україні майже 300 мільйонів гривень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна