Новим міністром у справах ветеранів можуть стати генерал СБУ Лапутіна або Герой України Порхун

 

На засіданні фракції “Слуга народу” заслухали кандидатів на посади міністрів енергетики, освіти і науки, аграрної політики та у справах ветеранів.

Про це у вівторок, 15 грудня, повідомив у телеграмі нардеп від “СН” Олександр Качура.

“Підсумки засідання фракції “Слуга народу” з кадрових питань. Було заслухано кандидатів на посади: першого віцепрем’єра, міністра енергетики України – Юрія Вітренка, міністра освіти і науки – Сергія Шкарлета; міністра аграрної політики – Романа Лещенка; міністра у справах ветеранів – Юлію Лапутіну“, – розповів Качура.

При цьому, за його словами, на посаду міністра ветеранів профільний комітет Верховної Ради запропонував іншу кандидатуру – Олександра Порхуна.

“Загалом заперечень не було практично до всіх кандидатів, за винятком міністерства екології (заперечили представники профільного комітету і ряд мажоритарників), буде ще сигнальне голосування в партійному чаті”, – написав Качура.

На його думку, у зв’язку з потребою додаткових консультацій питання про відставку міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського та міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба імовірно будуть розглядатися не в середу, а в п’ятницю.

Як інформувала “Новинарня“, раніше на засіданні ВР у вівторок спікер Дмитро Разумков повідомив, що Роман Абрамовський направив до парламенту заяву про звільнення з посади міністра охорони довкілля і природних ресурсів, а Сергій Бессараб – про звільнення з посади міністра у справах ветеранів.

Для довідки

Юлія Лапутіна (1967 р.н.) — військовослужбовиця Служби безпеки України, контррозвідниця, кандидат психологічних наук, заступниця начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ (з 2014).
25 березня 2020 року їй було присвоєно звання генерал-майора, відтак Лапутіна стала другою жінкою-генералом в історії незалежної України.
В СБУ – з 1992 року, працювала в антитерористичному центрі СБУ “Альфа”. Брала участь в операціях із придушення сепаратистського путчу в Криму в 1994 році. У 2010-2012 рр. – заступник начальника Центру спеціальних операцій “А” Служби безпеки України.
Учасниця АТО від його початку. 14 квітня 2014 року у складі першої об’єднаної групи СБУ висадилась на Краматорському аеродромі, захист якого забезпечував спецпідрозділ “Альфа”.
Член Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.

Олександр Порхун (1987 р.н.) — майор запасу Збройних сил України, учасник АТО, колишній командир 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ.
Герой України (2015).
Випускник Київського військового ліцею імені Богуна, Львівського інституту Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, Національного університету оборони України ім. Черняховського.
У 95 оабр пройшов шлях від командира аеромобільного взводу до комбата. Командував підрозділом у бойових зіткненнях під час звільнення населених пунктів Степанівка, Красний Луч, Алчевськ, Сніжне, Чорнухине, Тельманове, Старобешеве, Торез, Ясинувата, Єнакієве, Краматорськ, Красноармійськ, Шахтарськ, Слов’янськ, Ізварине, Лисичанськ, на горі Карачун.
У грудні 2017 року звільнився з військової служби. Навчався в магістратурі Національного університету державної фіскальної служби.
Був кандидатом у народні депутати на парламентських виборах 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі №217 у Києві.
Із 23 квітня 2020 року — перший заступник міністра у справах ветеранів України Сергія Бессараба.

Читайте також:
Міністр у справах ветеранів Бессараб оформив інвалідність І групи й отримав понад півмільйонну виплату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна