Міністр у справах ветеранів Бессараб оформив інвалідність І групи й отримав понад півмільйонну виплату

 

Одразу після призначення на посаду очільника Міністерства у справах ветеранів України, генерал-лейтенант Сергій Бессараб оформив інвалідність І групи і отримав одноразову держвиплату на суму понад пів мільйона гривень.

Про це у середу, 27 травня, написав ветеран АТО, працівник фонду “Повернись живим” Андрій Римарук у фейсбуці.

“Не встиг колишній генерал прийняти міністерські справи, як одразу прийнявся за своє збагачення. Він просто взяв і оформив собі інвалідність, отримавши від держави пів мільйона гривень. Про це свідчать зміни в декларації паркетного урядовця”, – зазначив Римарук.

Скріншот із декларації генерал-лейтенанат Сергія Бессараба

Виплата у 525, 5 тисяч гривень відбулася відповідно до постанови Кабінету Міністрів (№975 від 25 грудня 2013 року), який тоді очолював Микола Азаров.

Документ передбачає “призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві”.

Сьогодні прожитковий мінімум для працездатної особи складає 2 102 гривні. Отже, Бессараб отримав максимальну 250-кратну виплату, передбачену постановою (крім летальних випадків, що передбачають 500-кратну, – “Н”).

Нагадаємо, міністерство з питань ветеранів генерал-лейтенант Сергій Бессараб очолив на початку березня, перед тим він обіймав посаду заступника начальника Генерального штабу Збройних сил.

Сергій Бессараб у 1977 році закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. М. Фрунзе, а в 1990-му — Військову академію ім. М. Фрунзе в Москві.

Після випуску з Військової академії продовжував службу в Закавказькому та Одеському військових округах СРСР, Північному та Південному оперативних командуваннях на посадах заступника командира, командира мотострілецького полку мотострілецької дивізії, командира навчального танкового полку, заступника начальника окружного навчального центру підготовки молодших спеціалістів, командира механізованої дивізії.

У 2002 році закінчив Національну академію оборони України в Києві.

З 2002 року — начальник штабу — перший заступник командувача армійського корпусу Північного оперативного командування.

У 2005 році очолив територіальне управління “Північ”.

З травня 2007 року — командир 6-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ. Начальник Дніпропетровського гарнізону. З травня 2012-го — перший заступник командувача Сухопутних військ.

У 2015-2016 році Сергій Бессараб був командувачем сил АТО в Донецькій і Луганській областях.

Із 2015 року генерал-лейтенант Бессараб обіймав посаду заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

Указом президента Віктора Ющенка від 1 грудня 2009 року Сергій Бессараб нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Як інформувала “Новинарня“, відгуки про командування Бессараба були різні.  Зокрема, в травні 2016 року волонтер фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів, що генерал Бессараб забороняє українським військовослужбовцям стріляти з артилерії у відповідь на артилерійські обстріли бойовиків.
Військовий і волонтер Андрій Римарук у цьому ж контексті емоційно писав, що “командира АТО вкусив упир і він стає сепаром”.
У червні 2016 року в мережі обговорювали навіть можливість акцій протесту з вимогою відставити Бессараба.
Волонтер Роман Донік повідомляв про те, що керівник АТО Бессараб своїм наказом “повністю заблокував пристрілку зброї, особливо з кулеметів, у зоні АТО”.
Водночас колишній волонтер, ексголова Громадської ради Міністерства соціальної політики Олексій Ліпіріді відгукуваввся про Бессараба схвально.

Читайте також:
Міністерство у справах ветеранів засудило інтерв’ю Гордона з Гіркіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна