Друга військова в історії України отримала звання генерала

 

Президент України Володимир Зеленський присвоїв військове звання генерал-майора Юлії Лапутіній, полковнику Служби безпеки України.

Відповідний указ був опублікований у середу, 25 березня на сайті глави держави.

Таким чином Юлія Лапутіна стала другою жінкою-генералом в Україні.

Блокпост Республіка-МІСТ, крайня точка українських військ неподалік Авдіївки, 2015 рік. Фото: mil.in.ua

Військовослужбовиця займається в СБУ контррозвідкою у сфері інформаційної безпеки, пише Liga.net.

Чоловік Юлії також співробітник Служби безпеки. Подружжя виховує двох дітей.

Раніше жінка професійно займалася спортивною стрільбою, захистила кандидатську дисертацію по психології. Довгий час працювала в контррозвідці.

Коли в незалежній Україні створили спецпідрозділ СБ “Альфа”, її запросили туди старшим офіцером. Згодом вона піднялася по кар’єрних сходинках до заступника начальника спецпідрозділу.

Лапутіна була учасницею складних операцій із нейтралізації сепаратистського путчу в Криму в 1994 році.

У 2008 році запропонувала концепцію ментальної інтеграції кримчан в Україну, але після приходу до влади президента-втікача Віктора Януковича – все зупинилося.

Першою операцією після оголошення АТО для військовослужбовиці стала висадка у квітні 2014 року об’єднаної групи СБУ в Краматорський аеропорт, де силовий блок забезпечувала “Альфа”.

Юлія також прибула в складі групи. Місто вже перебувало під контролем сепаратистів. Її завданням було налагодження контактів із проукраїнськими активістами, розвідка і передача інформації в Київ. Лапутіній також довелося вести переговори з місцевими прихильниками терористів, що планували штурмувати українські блокпости. Штурму вдалося уникнути.

Щоби пояснити тамтешньому населенню, що відбувається, проукраїнський актив Краматорська допоміг організувати СБУ радіозвернення до мешканців від імені уряду – як вижити під час обстрілів і як влада поверне контроль над містом.

Після звільнення міст Донеччини роботи у Юлії Лапутіної не зменшилося. Довелося швидко відновлювати державну символіку на адміністративних будинках. Тоді народилася акція “Краматорськ – це Україна”, її підхопили в інших містах.

Крім публічної підтримки проукраїнських активістів, на той час полковник отримувала завдання з Києва щодо затриманнябойовиків.

“Була командиром оперативної групи, ми працювали в балаклавах”, – згадує Юлія.

Генерал-майор Юлія Лапутіна також проводить лекції на тему “Смислова війна РФ проти України”.

Як інформувала “Новинарня“, 12 жовтня 2018 року п’ятий президент України Петро Порошенко присвоїв звання генерал-майора Людмилі Шугалей, начальниці Військово-медичного управління СБУ.

Читайте також:
“Так точно, пані генерал!” Рада урівняла можливості чоловіків і жінок в армії

Доброволець Галина Клемпоуз “Перлинка”: Ми готові віддати життя за країну. Але чи потрібно це народу?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна