“Суд” в окупованому Криму засудив власника телеканалу ATR Іслямова до 19 років в’язниці

 

Так званий “Верховний суд” в окупованому Криму заочно засудив власника телеканалу ATR Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Про це в четвер, 10 грудня, повідомляє у фейсбуці “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Миколу Полозова.

За його словами, строк відбування покарання “суд” ухвалив враховувати “з того моменту, коли Ленур Іслямов буде затриманий на території Російської Федерації або підданий екстрадиції з території іншої держави”.

Крім цього, колегія “суддів” частково задовольнила цивільні позови потерпілих на загальну суму 51 млн рублів. Найбільший позов – від “Крименерго” в розмірі мільярда рублів – буде розглянуто в цивільному порядку.

“Також “судом” ухвалено заборону на участь у діяльності ЗМІ на термін два роки й обмеження волі після відбування покарання – один рік. Мій підзахисний не визнає юрисдикцію Російської Федерації на території Криму. Безумовно, ми будемо оскаржувати рішення “Верховного суду” Республіки Крим у Третьому апеляційному суді загальної юрисдикції міста Сочі”, – прокоментував Полозов.

Адвокат вбачає у вироку Іслямову дискримінацію за національною ознакою і вважає, що Росія порушила норми міжнародного права.

За версією слідства, Іслямов створив у селищі Чонгар Херсонської області і очолив озброєний загін чисельністю не менше 150 осіб.

Загін, за версією звинувачення, був створений для блокади Криму з боку материкової частини України і збройної боротьби.

Іслямова також звинувачують у тому, що в листопаді 2015 року він разом з бійцями загону підірвав лінії електропередач біля селища Чаплинка Херсонської області. Слідство кваліфікувало це як диверсію – електроенергія перестала надходити на півострів.

Сторона захисту вказала в дебатах на недоведеність звинувачення ні в здійсненні диверсії, ні в створенні батальйону, ні в публічних закликах. Суд аргументи захисту не врахував.

Читайте також:
Комітет із прав людини Генасамблеї ООН затвердив посилену резолюцію щодо порушень в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна