Стали відомі лауреати Національної правозахисної премії

 

Національну правозахисну премію в 2020 році отримають правозахисники Юлія Сачук та Роман Мартиновський.

Нагородження лауреатів відбулося в четвер, 10 грудня, в рамках 5-ї щорічної правозахисної НеКонференції.

Юлія Сачук – голова громадської організації “Fight for Right / Боротьба за права”. У 2019 році Юлія Сачук вперше порушила на міжнародному рівні проблему нечесного розподілу бюджетних коштів громадським організаціям осіб з інвалідністю, зокрема піднявши це питання на засіданні ООН у Женеві в межах процедури періодичної звітності держави з виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю.

У 2020 році разом з іншими 30-ма організаціями Юлія організувала адвокаційну кампанію #держкоштинедляобраних під час розробки та затвердження державою річного бюджету.

Завдяки тиску з боку громадянського руху вперше за 30 років незалежності країни близько 20 відсотків бюджетних коштів по статті фінансування громадських організацій осіб з інвалідністю перенаправили на відкритий конкурс.

Кримський адвокат Роман Мартиновський був вимушений залишити півострів після окупації Росією. Під час окупації розпочав активну діяльність із захисту прав людини.

Створив Регіональний центр з прав людини та підготував цілу низку звітів для висвітлення незаконного переміщення населення, проблем громадянства, захисту права власності, утисків за релігійною ознакою та інші, які вивчалися та заслуховувалися у Раді Європи, ООН, ОБСЄ, Європейському парламенту, Міжнародному кримінальному суді тощо.

Важливим напрямом роботи Романа Мартиновського є допомога кримчанам в ув’язнені.

Відмітимо, що в рамках Національної правозахисної НеКонференції щорічно збираються представники громадськості, органів державної влади та міжнародних структур для осмислення та пошуку відповідей на актуальні виклики у сфері прав людини, які постали перед Україною та світом. Майстерні НеКонференції проводилися за такими напрямками: “Реформи”, “Війна”, “Виклики”, “Солідарність”.

Читайте також:
У Києві Євромайдан SOS нагородив лауреатів Волонтерської премії 2020 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна