У Конгресі США схвалили санкції проти “Північного потоку-2”

 

Палата представників США у вівторок, 8 грудня, більшістю голосів схвалила законопроєкт про оборонний бюджет на 2021 рік, у який увійшли розширені санкції проти газопроводу “Північний потік-2”.

За ухвалення документа проголосували 335 конгресменів, проти – лише 78, передає DW. Цієї кількості голосів вистачає, щоби подолати потенційне вето президента Трампа.

Законопроєкт передбачає виділення 740,5 мільярда доларів на фінансування діяльності міністерства оборони і програм в профільних сферах, а також підвищення зарплат та грошового забезпечення на три відсотки.

Проєкт передбачає, зокрема, надання Україні 250 мільйонів доларів на підтримку і допомогу Збройним силам України. Загалом на проведення операцій за кордоном планують витратити 69 мільярдів доларів.

Крім того, документ передбачає введення нових санкцій, які зачіпають газопроводи “Північний потік-2” і “Турецький потік”.

Йдеться про штрафні заходи за сприяння продажу, оренді або надання суден-трубоукладачів для будівництва газопроводів, а також за надання страхового покриття для суден, що беруть участь в будівництві.

Положення законопроєкту про оборонний бюджет також не дозволять здійснити плани президента США Дональда Трампа щодо масштабного виведення американських військових з Німеччини. Відповідно до документа, чисельність військового контингенту в ФРН можна буде скоротити лише через 120 днів після представлення детальної доповіді про наслідки такого кроку.
Зараз в Німеччині розміщено близько 35 тисяч солдатів і офіцерів армії Сполучених Штатів. Трамп пояснив можливе виведення близько 12 тисяч з них боргом Німеччини перед НАТО.

Тепер законопроєкт надходить до Сенату, де він також має широку підтримку. Очікується, що Сенат прийме законодавство цього тижня.

Будівництво газопроводу “Північний потік – 2” припинили майже рік тому – після того, як США передбачили можливість санкцій проти суден, що укладають труби. “Газпром” і його європейські партнери продовжують заявляти, що газопровід добудують. Однак терміни відновлення робіт поки невідомі.

як інформувала “Новинарня“, компанія з Норвегії відмовилася обслуговувати “Північний потік-2”.

Читайте також:
США сподіваються, що “Північний потік-2” не буде добудовано. І створюють коаліцію проти нього, – Помпео

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна