Міноборони виплатило вже півмільярда гривень премії за дотримання перемир’я

 

Міністерство оборони виплатило близько півмільярда гривень премії військовим з початку перемир’я у зоні проведення операції Об’єднаних сил.
Премію бійці отримали за дотримання перемир’я.

Про це повідомили в оборонному відомстві у  відповідь на інформаційний запит РБК-Україна.

Зазначено, що порядок виплати винагороди та застосування штрафів до учасників ООС за період перемир’я (з 27 липня 2020 року) регламентований наказом міністра оборони Андрія Тарана №340 від 18 вересня 2020 року.

Згідно з ним, премії силовикам виплачуються за успішні дії на лінії зіткнення і за збереження життя і здоров’я бійців. Зокрема, винагороду передбачено за безпосередню участь у бойових діях, розвідку в тилу ворога, відбиття атаки противника або захоплення його техніки.

За такі дії передбачена премія в розмірі 17 тисяч гривень. Нагорода збільшується, якщо завдання військовими було успішно виконано в складі підрозділу.

Премії за захоплену (знищену) техніку противника також виплачуються окремо. Наприклад, за захоплення корабля ворога дають до 243 600 гривень, літака – 121 800, танка – 48 720 гривень, безпілотника – 36 540 гривень.

Крім того, передбачені премії за збереження життя і здоров’я бійців у зоні ООС. Командувач Об’єднаних сил за такі дії може отримати додатково 18 тисяч гривень на місяць, а, наприклад, командир взводу – 7 тисяч гривень.

Однак ця винагорода для командирів істотно знижується, якщо встановлені випадки порушень з боку їхніх підлеглих. До таких порушень, крім суїцидів і недотримання гігієни, відноситься відкриття вогню військовими без наказу командира і без військової необхідності.

Військовослужбовцям, які допустили такі порушення, винагорода не виплачується взагалі.

Міноборони у відповідь на запит агентства відмовилося повідомити, скільки військових були оштрафовані за відкриття вогню та інші проступки.

“Узагальнення інформації про кількість порушень, які стали підставою для зменшення цієї винагороди військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у заходах ЗНБО (забезпечення нацбезпеки і оборони, – ред.), не передбачене”, – сказано у відповіді за підписом т.в.о. командувача Об’єднаних сил Віктора Ганущака.

Він також повідомляє, що всього з початку перемир’я, тобто з 27 липня по 1 грудня, військовим за “правильні” дії виплачено винагороди на суму 510,9 млн гривень.

Кому саме і за які конкретно дії виплачено винагороду, Міноборони не вказало.

Як інформувала “Новинарня“, 18 вересня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що міністр оборони Андрій Таран 16 вересня видав наказ №303, за яким військовослужбовців ЗС України штрафуватимуть за вогонь у відповідь на обстріли бойовиків, а командирів штрафуватимуть за “невиправдані бойові втрати” тощо. Ідеться не про прямі штрафи, а про позбавлення частини щомісячної винагороди, яка має виплачуватися додатково, крім “бойових” і становити 5-18 тис. грн, залежно від посади.

За попередніми розрахунками Департаменту фінансів Міністерства оборони, вже за липень-серпень 2020 року у якості даної додаткової винагороди військовослужбовцям ЗСУ та ДССТУ буде виплачено близько 250 мільйонів гривень.

Читайте також:
Додаткові виплати військовим у районі ООС не скасовуватимуть, – Хомчак

У Міноборони “уточнюють деталі” наказу 303 про штрафи вогонь у відповідь і “невиправдані бойові втрати”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна