У Міноборони “уточнюють деталі” наказу 303 про штрафи вогонь у відповідь і “невиправдані бойові втрати”

 

У Міністерстві оборони відреагували на критику наказу міністра, відповідно до якого з військових стягується частина щомісячної додаткової винагороди в разі порушень.

“Щодо наказу №330. Всі висновки та оцінки передчасні. Міністром оборони України до наказу було висловлено застереження. Робота над документом триває. Його мета: додатково мотивувати наших військових, що зараз стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.
Міністерством оборони винайдено необхідні кошти. Залишилось уточнити деталі”, – ідеться в дописі на сторінці МОУ в фейсбуці увечері в п’ятницю, 18 вересня.

Також пресслужба Міноборони поширила в ФБ допис 35-ї бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, в якому зазначено: “Сьогодні ситуація на фронті є не такою, як кілька місяців тому. Маємо безпрецедентний за тривалістю стан майже повної тиші. Але ворог регулярно нас провокує. Це у більшості випадків неприцільна стрілянина, розрахована виключно на нервозність. Щоб саме на Україну покласти відповідальність за порушення домовленостей. Військові знають, наскільки складним може бути такий час у морально-психологічному плані. Ще й враховуючи постійні нервові збурення у тилу”.

“Зараз актуальним є питання мотивації наших військовослужбовців, що перебувають на передовій… Ми повинні стимулювати бійців, які у напруженій, натягнутій як струна ситуації, несуть свою службу на вістрі зіткнення.
Тому виплата винагороди – крок правильний і обґрунтований. Й умови, що описують порушення, цілком зрозумілі.
Жодної заборони на право і обов’язок захищати Батьківщину у розробленому порядку, який регламентує виплати винагороди, – немає… Дії наших військових у бойовій ситуації регламентовано статутом, законами України і відповідними наказами командира. Але бойова обстановка може вимагати й особистого рішення від кожного воїна. Це логічно і передбачено усіма керівними документами.
Порядок виплати винагороди прописується настільки детально, щоб мінімізувати можливості для зловживань”, – ідеться в дописі.

“Будь-які панічні тлумачення злитих в інтернет документів треба розцінювати лише як провокації. Такого ж цинізму провокації, як бачимо і тут, на передовій. Тому не можна виключати й того, що це складова інформаційної війни нашого ворога”, – сказано в дописі 35 обрмп, який поширила пресслужба МОУ.

Як інформувала “Новинарня“, 18 вересня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що міністр оборони Андрій Таран 16 вересня видав наказ №303, за яким військовослужбовців ЗС України штрафуватимуть за вогонь у відповідь на обстріли бойовиків, а командирів штрафуватимуть за “невиправдані бойові втрати” тощо. Ідеться не про прямі штрафи, а про позбавлення частини щомісячної винагороди, яка має виплачуватися додатково, крім “бойових” і становити 5-18 тис. грн, залежно від посади.
Наказ 303 вже було надіслано військам у зону ООС. Журналіст Юрій Бутусов, який поширив цю інформацію, назвав наказ “кроком до зради”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна