Японський зонд доставив на Землю зразки породи астероїда Рюгу

 

Автоматичний зонд Hayabusa-2 (“Сокіл-2”) Японського агентства аерокосмічних досліджень доставив на Землю два зразки породи астероїда Рюгу.

Відокремившись від зонда, який був запущений у космос 3 грудня 2014 року і за цей час подолав понад 6 млрд км, капсула зі зразками увійшла в атмосферу Землі в ніч на 6 грудня (о 19:30 за Києвом 5 грудня) та приземлилася в Австралії, інформує JAXA.

Капсула розмірами 40х20 см важить близько 16 кг.

Невдовзі капсулу і парашут виявили в запланованій області посадки та почали транспортування в тимчасову лабораторію Quick Look Facility, щоб звідти переправити до Японії. Там контейнер зі зразками ґрунту Рюгу передадуть до Інституту космічних наук і астронавтики (ISAS) для дослідів.

По завершенню цих шестимісячних робіт 30% породи піде на дослідження японським науковим організаціям, ще 30% – міжнародним партнерам, зокрема NASA, решту 40% залишать зберігатися на майбутнє, коли нові технології аналізу дозволять отримати більше інформації зі зразків.

Сам зонд Hayabusa-2 після відділення капсули продовжив політ і наразі прямує до невеликого навколоземного астероїда 1928KY26, щоб почати його вивчення.

Перший забір зразків, які, на думку вчених, можуть пролити світло на процес формування Сонячної системи, зонд виконав на Рюгу 22 лютого 2019 року, другий – 11 липня 2019 року на відстані 20 метрів від першого.

Діаметр астероїда Рюгу – близько 920 метрів, а його вік 4,6 мільярда років.

Діаметр Рюгу майже вдвічі більший, ніж у астероїда Ітокава, частинки породи з якого доставив на Землю зонд Hayabusa-1, пише “УП”.

Читайте також:
Україна приєдналась до програми NASA з освоєння Місяця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна