Україна приєдналась до програми NASA з освоєння Місяця

 

Державне космічне агентство України приєдналося до угоди у межах програми NASA “Артеміда” щодо дослідження Місяця, Марса, комет та астероїдів у мирних цілях.

Про це в п’ятницю, 13 листопада, повідомляє пресслужба Державного космічного агентства.

Україна стала дев’ятою країною-підписантом Домовленостей щодо “Артеміди”.

До пакту також приєдналися США, Австралія, Канада, Італія, Японія, Люксембург, Об’єднані Арабські Емірати та Велика Британія.

В агентстві зазначають, що в України є всі науково-технічні можливості та досвід, які дозволяють бути партнером NASA.

“Це важливо для України, бо ми зможемо реалізувати власні проєкти у партнерстві з провідними космічними агенціями світу… Українські проєкти вперше стали частиною глобального сценарію освоєння Місяця від ISECG. Логічно, що ми надалі хочемо реалізовувати наш потенціал в рамках програми”, – заявив очільник українського агентства Володимир Усов.

Також у Держкосмічному агентстві сподіваються, що підписання домовленостей сприятиме підписання угоди між урядом України та США про співпрацю у дослідженні космосу.

Попередня угода втратила чинність 22 січня 2019 року.

Нагадаємо, “Угода Артеміди” – міжнародний договір про освоєння Місяця, який врегульовує, зокрема, і питання видобутку на ньому корисних копалин.
Документ базується на положеннях Договору про космос, укладеного ще в 1967 році з ініціативи США, Великої Британії і СРСР.
Він забороняв встановлювати суверенітет над будь-яким космічним тілом або його частиною. У NASA зазначають, що його формулювання розпливчасті і обмежують реальне застосування документу. З цією метою, як повідомляють в агентстві, і був укладений новий договір.

Документ регламентує видобуток копалин на Місяці – за задумом NASA, країни, хоч і не мають права заявляти суверенітет над окремими ділянками Місяця, але можуть видобувати його ресурси. Він дозволяє створювати бази з видобутку корисних копалин і “зони безпеки” навколо них для запобігання конфліктів з іншими країнами.

Голова NASA Джеймс Брайденстайн у жовтні висловив сподівання, що Росія в майбутньому приєднається до угоди або, принаймні, буде слідувати принципам, які в ній викладені.

Читайте також:
Зеленський хоче за три роки створити в Україні ракету-носій для освоєння космосу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна