“Угода Артеміди”: вісім держав підписали договір про освоєння Місяця

 

Канада, США, Австралія, Італія, Японія, Об’єднані Арабські Емірати, Велика Британія та Люксембург підписали міжнародний договір про освоєння Місяця.

Про це у вівторок, 13 жовтня, поінформував сайт NASA.

Вісім держав уклали між собою “Угоду Артеміди” – міжнародний договір про освоєння Місяця, який врегульовує, зокрема, і питання видобутку на ньому корисних копалин.

Країни підписали договір в онлайн-режимі в рамках Міжнародного конгресу астронавтів. Прикметно, що Російська Федерація та Китай цієї угоди не підписували.

Договір названо на честь американської місячної програми Artemis (Артеміда). Його проєкт запропонував Вашингтон.

У США наголосили, що підписані угоди базуються на положеннях Договору про космос, укладеного ще в 1967 році з ініціативи США, Великої Британії і СРСР.

Документ забороняв встановлювати суверенітет над будь-яким космічним тілом або його частиною. У NASA зазначають, що його формулювання розпливчасті і обмежують реальне застосування документу. З цією метою, як повідомляють в агентстві, і був укладений новий договір.

Він регламентує видобуток копалин на Місяці – за задумом NASA, країни, хоч і не мають права заявляти суверенітет над окремими ділянками Місяця, але можуть видобувати її ресурси. Документ дозволяє створювати бази з видобутку корисних копалин і “зони безпеки” навколо них для запобігання конфліктів з іншими країнами.

Голова NASA Джеймс Брайденстайн висловив сподівання, що Росія в майбутньому приєднається до угоди або, принаймні, буде слідувати принципам, які в ній викладені.

Читайте також:
Штати запустили до МКС ракетоносій Antares, зібраний за участі фахівців дніпровського КБ “Південне”

У Держдумі заявили про російське походження корабля Crew Dragon Ілона Маска

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.