Попри важкі обстріли і втрати, Зеленський тішиться 133 днями “режиму тиші”

 

Незважаючи на щоденні обстріли з боку російських окупантів, зокрема і з застосуванням важкої артилерії, та загибель українських військових, президент Володимир Зеленський вважає, що на Донбасі вже 133 дні триває “режим припинення вогню”.

Як передає “Новинарня“, про це глава держави заявив у неділю, 6 грудня, під час урочистостей на честь Дня Збройних сил України біля Маріїнського палацу в Києві.

“Глава держави також нагадав, що сьогодні 133-й день триває режим припинення вогню на Донбасі, це найдовше перемир’я від початку війни. За час тиші кількість обстрілів зменшилась вп’ятеро, а бойові втрати серед військових скоротилися в 10 разів. Він зауважив, що це стало можливим завдяки українським військовим”, – цитує Зеленського пресслужба ОП.

“Саме завдяки вашій витримці, стійкості та мудрості тиша на сході не просто оголошена, не лише прописана у дипломатичних документах, а дійсно тримається вже понад чотири місяці. Дякую, що не піддаєтесь на провокації. Що розумієте, чому це так важливо. Що весь світ бачить, як багато роблять Україна та її військо для закінчення війни”, – зазначив президент.

Володимир Зеленський висловив сподівання, що “наступного разу тишу на Донбасі порушать лише салюти, якими Україна відзначатиме повернення миру на всю територію Донеччини та Луганщини”.

Варто зазначити, що слова президента Зеленського про “тишу”, яка нібито тримається на фронті з 27 липня, суперечать реаліям. Адже вже понад два місяці жоден день у зоні ООС, відповідно до офіційних зведень, не обходиться без обстрілів з боку ворога. В останні дві доби напередодні дня ЗСУ окупанти вчиняли обстріли з артилерійських установок калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм, а також протитанкові ракетні комплекси. Унаслідок ворожого вогню від початку “перемир’я” загинули щонайменше чотири бійці ЗСУ.

Під час урочистостей біля Маріїнського палацу, звертаючись до воїнів ЗСУ, президент Володимир Зеленський сказав: “Ви захищаєте Україну завжди. А отже, й Україна, і весь наш народ завжди будуть пам’ятати про ваш подвиг, відчувати ваш захист та вклонятися вашій силі. Щодня. А особливо сьогодні – у ваше свято, у День Збройних сил України! І, звичайно, ми будемо пам’ятати про всіх синів і доньок України, які заради нашого майбутнього та захисту країни від російського агресора віддали своє життя”.

Глава держави оголосив хвилину мовчання за загиблими, під час якої барабанщик оркестру роти Почесної варти відбив 21 удар.

Президент наголосив, що міцне та боєздатне військо – це запорука свободи та незалежності України. А отримання статусу партнера НАТО з розширеними можливостями є доказом того, що реформа української армії рухається у правильному напрямку.

Також  Зеленський акцентував увагу на тому, що фінансування оборони не скоротиться ні на гривню, а Збройні сили України отримують новітню та модернізовану зброю й техніку.

“Ми ніколи не будемо економити на власній армії, а отже, і на безпеці власної країни”, – заявив президент.

Читайте також:
Від Калнишевського до Сікорського: президент надав військовим частинам почесні найменування

До Дня ЗСУ президент надав звання бригадних генералів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.