У 3-й полк спецпризначення привезли оригінал імовірного меча князя Святослава Хороброго

 

У 3-му окремому полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго в Кропивницькому відбулися урочисті заходи з нагоди Дня Збройних сил України.

На урочистому шикуванні в п’ятницю, 4 грудня, також були присутні гості з історико-культурного комплексу “Запорізька Січ”, які привезли оригінал ймовірного меча князя Святослава Ігоровича. 

“Експозицію з мечем зробили в музеї полку, де військовослужбовці мають змогу насолодитися реліквією та черпати духовність предка, чиє почесне ім’я носить наша частина”, – повідомляють у пресслужбі полку.

Фото: пресцентр 3 опсп

Зазначається, що меч знайшли випадково в річці Дніпро на глибині 22 метри у 2011 році. Цей меч пов’язаний з комплексом знахідок, які були виявленні ще під час будівництва Дніпрогесу в 1928 році – тоді було знайдено п’ять мечів, а згодом ще один.

Усі мечі датуються кінцем Х століття. На жаль, вся колекція мечів була втрачена під час Другої світової війни, окрім одного екземпляра.

Співробітники Національного заповідника “Хортиця” встановили, що меч, який лишився, довжиною 96 см та вагою близько 1 кг був виготовлений приблизно в X столітті й належить до каролінгського типу з коротким перехрестям. Його руків’я оздоблене золотом (або латунню), сріблом і міддю. Під час реставрації було встановлено форму клинка і тавро виробника (напис +ULFBERH+T).

Фахівці висловлювали припущення, що зброя могла належати Святославу Хороброму — київському князеві, який загинув 972 року на Дніпрі, в бою з печенігами, в Порогах поблизу острова Хортиця. Гендиректор заповідника Максим Остапенко зазначав, що “рівень обробки, якість її свідчать, що цей меч міг належати безпосередньо князю”.

Фото: пресцентр 3 опсп

Читайте також:
3 опсп очолив Михайло Красотін. Полковник Трепак залишається в ССО

У 3 опсп відбулися змагання з кросфіту: переможців звільнили від щомісячної здачі фізпідготовки на два роки

Спецпризначенців 3 опсп відзначили з нагоди Дня Захисника України

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна