У Білорусі щонайменше п’ять екс-“беркутівців” служать в ОМОНі, – ЗМІ

 

У Білорусі журналісти виявили п’ятьох екс-“беркутівців”, які після подій Революції Гідності втекли до Мінська та працюють в ОМОНі.

Про це в четвер, 3 грудня, повідомляє видання “Наша ніва”.

Усі п’ятеро працюють у мінському загоні міліції спеціального призначення (ОМОН). Трьох із них у Білорусі помітили ще у 2017 році. Це Микола Стогірняк, Сергій Гавриляк та Сергій Панасенко. Ще двох – Дмитра Анцупова та Анатолія Примака виявили нещодавно.

Усі колишні “беркутівці” – з Миколаївщини.

Так, Сергій Панасенко в листопаді 2013 року у складі миколаївського підрозділу був направлений до Києва. Після перемоги Революції Гідності втік до Білорусі, де отримав громадянство та роботу в столичному спецназі.

Колишній “беркутівець” Сергій Панасенко

Панасенко був ідентифікований на спільній фотографії, на якій також зображений колишній співробітник “Беркуту” та боєць мінського ОМОНу Микола Стогірняк.
Стогірняк народився в 1990 році в селі Іванівка Арбузинського району Миколаїщини. У “Беркут” потрапив після армії. Він втік до Білорусі разом з іншими товаришами після перемоги Революції Гідності.

Колишні “беркутівці”

36-річний Сергій Гавриляк також із Миколаїщини. У складі підрозділу “Беркут” також був відправлений до Києва в листопаді 2013 року, згодом він із родиною втік до Білорусі.

Колишній “беркутівець” Сергій Гавриляк

Анатолій Примак – учасник спільноти “Політика | ПМОП “Беркут” – оплот миру в країні” соцмережі “Вконтактє” під псевдонімом Станіслав Семенюк.

Колишній “беркутівець” Анатолій Примак

У травні 2016 року адміністрація спільноти опублікувала спеціальне опитування, щоби з’ясувати, хто з її членів був силовиком “Беркуту”. Анатолій Примак також відповів, що служив у взводі спецназу.

На його сторінці є інформація про освіту освіту, з якої зрозуміло, що Анатолій Примак навчався в Національній академії внутрішніх справ України.

Унаслідок акаунтів силовиків миколаївського “Беркуту” та порівняння з видаленими Сергієм Панасенком контактами було знайдено ще два профілі Анатолія Примака, один із яких підписаний псевдонімом “Станіслав Семенюк” і діє сьогодні.

Після публікації інформації про виявлених у 2017 році екс-“беркутівців”, цей обліковий запис був зачищений, особиста фотографія Примака, численні пости з нього, а майже всі акаунти МВС вилучені зі списку друзів. Однак попередня версія облікового запису була знайдена в кеші російської пошукової системи “Яндекс”.

Скріншот із сторінки “Вконтактє”. Джерело: “Наша ніва”

Зазначається, що Примака ідентифікували, коли той розмістив на сторінці “Станіслав Семенюк” фото зі змагань із єдиноборства мінського ОМОНу.

Скріншот із сторінки “Вконтактє”. Джерело: “Наша ніва”

П’ятий виявлений екс-“беркутівець” – уродженець міста Вольськ Саратовської області РФ,  Дмитро Анцупов (1975 р.н.). Мешкав у Миколаєві.

Уперше про нього як про білоруського спецпризначенця написала “СБ. Білорусь сьогодні”.

Колишній “беркутівець” Дмитро Анцупов

Дмитро Арцупов (перший ліворуч) у лавах “Беркуту”. 2008 рік. Джерело: “Наша ніва”

Публікація була присвячена зустрічі в УВС Мінського облвиконкому, яка відбулася в липні 2018 року і була приурочена підбиттю підсумків роботи обласного спецпідрозділу міліції за перше півріччя.

Колишній “беркутівець” Дмитро Арцупов

Екс-“беркутівця” Анцупова ідентифікували на опублікованій фотографії зі зустрічі.

Читайте також:
Колишній “беркутівець” Маринченко просить ОАСК поновити його в поліції, – адвокат

Росія відправила в Карабах “миротворців”, що воювали на Донбасі, – волонтер InformNapalm

InformNapalm встановили ще 13 російських морпіхів, які захоплювали Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна