Україна зірвала спробу Росії легітимізувати ОРДЛО через майданчик ООН, – Кулеба

 

Україна разом із партнерами зірвала спробу Росії легітимізувати представників ОРДЛО, використавши формат Арріа Радбезу ООН.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає “Укрінформ”.

“Засідання (Ради Безпеки ООН за формулою Арріа 2 грудня, – “Н”) бойкотуватиме не лише Україна, а й США, Сполучене Королівство, Франція, ФРН, Естонія та Бельгія. Тобто всі, окрім РФ, країни-учасниці ОБСЄ, що входять сьогодні до Радбезу. Це важливий сигнал, адже ОБСЄ бере участь у переговорному процесі в рамках ТКГ”, – зазначив Кулеба.

Він додав, що завдяки принциповій позиції наших партнерів в Раді Безпеки ООН російську PR-акцію навіть не транслюватимуть на офіційних ресурсах ООН.

“Це чітка відповідь на спроби РФ маніпулювати міжнародними майданчиками та форматами задля поширення своєї пропаганди”, – наголосив очільник МЗС.

Кулеба також висловив подяку міжнародним партнерам, зокрема Німеччині та Франції як учасникам нормандського формату, за міцну солідарну позицію на підтримку України.

Раніше представники самопроголошених “республік” Донбасу заявили про намір виступити на засіданні Ради Безпеки ООН за формулою Арріа на тему: “Реалізація Мінського комплексу заходів (…)”, яке відбудеться 2 грудня.

Як відомо, засідання Радбезу ООН за формулою Арріа проводяться, щоби надати членам Ради можливість отримати інформацію від широкого кола учасників, які зазвичай не можуть бути заслуханими в Радбезі.
Такі обговорення можуть проводитися в закритому (за участю лише членів РБ ООН) та відкритому (для всіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють вести прямий діалог із представниками урядів, міжнародних організацій та недержавними áкторами з питань, які входять до сфери компетенції РБ ООН.
Такий формат засідань названий на честь венесуельського дипломата Дієго Арріа, який почав застосовувати цю практику в 1992 році як представник Венесуели в Раді (1992-1993 рр).

Читайте також:
Київ виступає за створення посади спецпредставника ЄС щодо Криму, – Кулеба

Україну переобрали до Ради ООН із прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна