У лікарні на Львівщині зникло світло – в реанімації померли двоє коронавірусних хворих: поліція відкрила справу

 

У Жовківській районній лікарні через вимкнення електрики в реанімації померли двоє пацієнтів, підключених до апаратів штучної вентиляції легень. Як з’ясувалося, загиблі хворіли на COVID-19.

Трагедія сталася ще в п’ятницю, 27 листопада, однак поліція повідомила про це через два дні.

“28 листопада під час моніторингу соціальних мереж поліцейські виявили повідомлення про те, що у Жовкві через відсутність електропостачання у реанімації місцевої лікарні померло двоє людей.
Проведеною перевіркою встановлено, що 27 листопада в період від 17.50 до 19.10 було відсутнє електропостачання у Жовківській районній лікарні. В цей час у реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років, які були підключені до апаратів ШВЛ. Попередня причина смерті – дихальна недостатність”, – інформує в неділю відділ комунікації поліції Львівської області.

Також правоохоронці встановили, що в лікарні є два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла. Проте їх не задіяли.

За фактом слідчі Жовківського відділення поліції за процесуального керівництва Червоноградської місцевої прокуратури відкрили кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) та ч. 2 ст. 119 (вбивство через необережність).
Максимальне покарання, передбачене санкціями цих статей – позбавлення волі на строк до восьми років.

Досудове розслідування триває, встановлюються всі обставини події.

Заступник керівника офісу президента України Кирило Тимошенко в коментарі “Українській правді” уточнив: коли в лікарні зникла електроенергія, то генератори, спеціально передбачені для таких випадків, не увімкнулися. Медикам робили пацієнтам вентиляцію легень вручну, за допомогою дихальних мішків, намагаючись замінити дію апаратів ШВЛ. Проте оскільки стан хворих був важкий, хворих не вдалося врятувати. Електропостачання було відсутнє близько однієї години.

“Ця ситуація коштувала двох людських життів. Це неприпустимо, й таке не має повторитися. Всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації”, – сказав Тимошенко.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький уточнив, що обидва пацієнти були хворі на COVID-19 і мали двосторонню пневмонію.

Один резервний електрогенератор у лікарні під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. Другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та зі слів самих працівників медичного закладу “знаходився в гаражному приміщенні на території лікарні” і не був підключений до електромережі.

Керівництво медзакладу у розмові з правоохоронцями заявило, що генератор не було задіяно до реанімаційного відділення, оскільки в ньому начебто не було потреби.

У Жовківському РЕМ, коли зникло світло, медзаклад нібито запевнили, що електрики не буде впродовж 20 хвилин.

“Ініціюю подання про звільнення голови Жовківської РДА, а перед Жовківською районною радою ініціюю звільнення головного лікаря медичного закладу. Також департаментом охорони здоров’я ЛОДА розпочато службову перевірку щодо дій медичних працівників Жовківської ЦРЛ”, – ідеться в дописі Козицького в соцмережі вдень 29 листопада.

Читайте також:
За добу в Україні зафіксували майже 13 тис. хворих на COVID, госпіталізували – 1,5 тис.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна