“Якою була б Україна, якби не штучний голод”: УІНП випустив нову книгу й ВІДЕО до роковин Голодомору

 

Український інститут національної пам’яті в рамках інформаційної кампанії до 87-х роковин Голодомору підготував нову книгу, в якій зібрані історії свідків цього геноциду, та випустив відеоролик, що закликає віднаходити в сімейних архівах свідчення про ті часи.

Як повідомили “Новинарні” в пресслужбі УІНП, книга “Пам’ять роду” – це 16 історій родин, які пережили Голодомор 1932-1933 років в Україні.

“Книга покликана спонукати кожного відкрити свій родинний фотоальбом, дізнатися більше про історію своїх родин, поговорити з тими, хто ще пам’ятає великий голод, зафіксувати та передати їхні спогади, щоб пам’ять про геноцид стала запобіжником від повторення подібних злочинів”, – наголошують в УІНП.

“Коли ми говоримо про Голодомор, то найчастіше йдеться про біль і жах, які відчували наші предки, про психологічну травму, яку пережив народ, що став жертвою більшовицького експерименту «впокорення голодом».

Цією книгою ми хотіли відгорнути сторінку пам’яті трохи далі і побачити Україну, якою вона була до Голодомору: сильною, гордою, мудрою, працьовитою, з почуттям власної гідності та віри у свої сили”, – розповідає про ідею книги її упорядниця Наталія Позняк-Хоменко.

Серед інших, до видання увійшли історії родин письменника та політв’язня Олеся Бердника, письменника і публіциста Сергія Плачинди, поетки Наталки Поклад, розповідь про маму письменниці Тетяни Лемешко, яка через геноцид втратила чоловіка та 11 дітей, тощо.

“Ми почали шукати в сімейних альбомах фото українців до геноциду та просити родичів, які їх зберегли, розповісти про долю тих, хто на них зображений. Ми дивилися в очі українців, які жили за сто років до нас, і бачили Україну, якою вона могла б бути, якби не більшовицька окупація. І якою вона може бути – якщо ми зараз цього захочемо”, – додає Позняк-Хоменко.

Електронну версію видання можна безплатно завантажити тут.

Ідею книги продовжує і новий ролик УІНП, створений спільно з Bober Film Studio. У відео знялася 81-річна Віра Никифорівна Отхор, яка є свідком масового голоду 1946-1947 років.

Як і вся інформаційна кампанія, яка у 2020-му проходить під гаслом “Збережи пам’ять. Збережи правду”, ролик закликає фіксувати спогади свідків, віднаходити старі фото й артефакти, що зберігають пам’ять про Голодомор, і передавати їх у музеї.

Також щодня з 24 до 27 листопада о 18:00 на сторінці УІНП у фейсбуці транслюватимуться лекції, які розкривають різні аспекти трагедії Голодомору 1932-1933 років.

Нагадуємо, що 2020 року День пам’яті жертв Голодоморів припадає на 28 листопада. У цей день Український інститут національної пам’яті традиційно закликає всіх долучитися до акції “Запали Свічку пам’яті”, засвітивши о 16:00 свічку й залишивши її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

Читайте також:
УІНП випустив ролик про боротьбу українського селянства проти колективізації. ВІДЕО

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.