В Острозі відреставрували братську могилу польських вояків, полеглих у боях з більшовиками сто років тому

 

В Острозі Рівненської області на старому римо-католицькому кладовищі відреставрували братську могилу польських вояків, полеглих у боях з більшовиками в 1919-1920 роках.

Про це повідомляє РівнеРетроРитм.

“Тепер таких упорядкованих і відреставрованих братських могил в Острозі є дві: одна на території Острозького краєзнавчого заповідника, де поховані вояки армії УНР, а друга, з польськими вояками, — тут, на старому католицькому кладовищі”, – розповідає Ярослав Ковальчук – керівник громадської організації “Культурно-просвітницький центр імені Т. О. Сосновського”, яка виступила з ініціативою реставрації.

Ідея належним чином упорядкувати це поховання, яке довгі роки було занедбаним (попри те, що є об’єктом культурної спадщини в Україні), з’явилася в липні, під час вшанування пам’яті загиблих 1920 року поляків.

“Стара могила польських військових, які воювали тут сто років тому в складі польського війська та армії Української Народної Республіки проти більшовиків, була в занедбаному стані. Два роки тому ми побачили, що на могилі утворилося провалля, крізь яке було видно останки похованих. Туди лазили і діти, і шукачі скарбів… Це не по-християнськи, щоб людські кістки просто валялися”, – наголошує Ковальчук.

Такий вигляд мала братська могила польських вояків в Острозі 2012 року. Фото: ФБ Ярослав Ковальчук

“Тоді ми зробили перепоховання. Благоустроїли саму могилу: закрили, почистили, пофарбували. Допомогли нам учасники ГО “Волинський мотоциклетний рейд” з польського міста Казімеж Дольний на чолі з керівником організації Генриком Козаком. також за сприяння депутата Острозької міськради Вадима Бондарука.

А тепер ми реставрували поховання завдяки підтримці Ярослава Каспшика – польського мецената, який профінансував роботи. До речі, його дід також загинув у цих місцях під час польсько-більшовицької війни”, – розповів пан Ярослав.

За його словами, реставраційні роботи тривали два місяці.

Повної інформації про точну кількість похованих у цій могилі наразі немає, як і їхніх прізвищ, проте дослідження тривають. Поки що дослідникам вдалося знайти інформацію про 12 вояків.

Могила до відновлення. Фото: ФБ Ярослав Ковальчук

Церемонію освячення відновленого пам’ятника відвідав консул Генерального консульства Польщі в Луцьку Павел Овад.

“Це наша спільна боротьба за волю”, – наголосив він, запевнивши, що у Польщі також бережуть пам’ять про українських вояків, які разом із поляками билися проти більшовиків у 1919-1920 роках.

Зокрема, пан консул нагадав, що  в серпні 2020 року в польському місті Ланьцут відбулося урочисте відкриття відновленого кладовища, де поховані воїни УНР, що брали участь у героїчній обороні Замостя. Тоді воїни 6-ї січової стрілецької дивізії Армії УНР під командуванням полковника Марка Безручка спільно із загонами Польської армії зупинили під Замостям кінну армію Будьонного, що прямувала на Варшаву і далі на Захід завойовувати Європу. Завдяки цій перемозі Польська Республіка зуміла відстояти незалежність, завдавши поразки Червоній армії.

Братська могила польських вояків в Острозі, 1920 рік. Архівне фото: ФБ Ярослав Ковальчук

Читайте також:
На Київщині відкрили барельєф на честь воєначальника УНР Марка Безручка

Сквер у Варшаві назвуть на честь генерала Армії УНР Марка Безручка

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна