На Київщині відкрили барельєф на честь воєначальника УНР Марка Безручка

Фото: Фонд “Героїка”

У Боярці Київської області, на стіні будинку дитячої школи мистецтв (вул. Вокзальна, 33) відкрили меморіальний барельєф на честь командира 6-ї стрілецької дивізії Армії УНР полковника Марка Безручка.

Як передає “Новинарня“, урочистий захід відбувся в суботу, 10 жовтня, та зібрав громадських активістів, істориків, реконструкторів у строях Армії УНР, медіа, небайдужих місцевих мешканців.

Як відомо, у травні 1920 року почався легендарний спільний визвольний похід Армії Української Народної Республіки та Війська польського до Києва. Війська союзників мали звільнити столицю України від російсько-більшовицьких загарбників. В авангарді просувалася 6-та Січова стрілецька дивізія під командуванням полковника Безручка.
6 травня 1920 року підрозділи дивізії зайняли станцію Боярка й облаштували штаб в особняку Александрової, де тепер розміщується Боярська дитяча школа мистецтв (біля залізничного вокзалу).
На фасаді саме цієї дерев’яної будівлі встановили барельєф на честь Марка Безручка.

Як повідомили у фонді “Героїка”, барельєф створив Олександр Михайлицький.

Його виготовлено коштом Боярської міської ради з ініціативи Андрія Ковальова, члена правління “Героїки”.

Марко Безручко – визначний український воєначальник доби Української революції 1917-1921 років. Він був начальником оперативного відділу головного управління Генерального штабу Армії Української Держави, згодом очолював штаби окремої Запорізької бригади армії УНР та Корпусу Січових стрільців.
У серпні 1920 року під час радянсько-польської війни командував обороною Замостя в Польщі, під час якої було зупинений наступ радянських військ на Варшаву. Згодом керував військовим міністерством УНР в екзилі.
Помер Марко Безручко у Варшаві у 1944 році. Поховали його на православній частині варшавського цвинтаря “Воля”.

У серпні 2017 року пам’ять Безручка на могилі у Варшаві вшанували тодішні міністри оборони України й Польщі Степан Полторак та Антоній Мацеревич.

У липні 2020 року міська рада Варшави ухвалила рішення назвати один зі скверів міста на честь Марка Безручка.

Читайте також:
У Києві відкрили перший у світі пам’ятник полковнику Армії УНР Петрові Болбочану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна