Зустріч учасників трьох революцій із Зеленським: думки, поради, критика. І заява президента про “електоральну революцію-2019”

 

У День Гідності та Свободи, 21 листопада, президент Володимир Зеленський провів зустріч з учасниками революцій 1990-го, 2004-го, 2013-2014 років, захисниками держави та представниками інтелектуальної еліти.

“Це перше подібне спілкування керівництва країни. Глава держави приєднався до розмови за допомогою відеозв’язку”, – повідомляє в суботу пресслужба офісу президента.

Зазначається, що в зустрічі взяли участь: Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України; Михайло Подоляк, радник керівника офісу президента України, Вероніка Селега, генеральний директор директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики ОП; Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України; Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті; Олександр Доній, журналіст, політик, громадський і культурний діяч; Мирон Гордійчук, активний учасник Євромайдану; Євген Дикий, науковець, публіцист, учасник Майдану та війни на сході України; Віталій Кузьменко, учасник Євромайдану, який найбільше постраждав під час розгону студентів 30 листопада 2013 року, ветеран АТО; Євген Нищук, народний артист України, “голос Майдану” двох революцій; Микола Жулинський, літературознавець, політик, директор Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України; Євген Бистрицький, вчений-філософ; Володимир Філенко, політик, колишній народний депутат України; Олена Фроляк, українська журналістка, телеведуча, заслужений журналіст України; Ігор Козловський, учений, релігієзнавець, письменник, громадський діяч, колишній політв’язень; Наталя Бойків, дружина загиблого Героя Небесної Сотні; Олеся Жуковська, активна учасниця Революції Гідності, волонтер-медик; Микола Кузнєцов, активний учасник Революції Гідності, науковець, член-кореспондент НАН України; Ігор Кузнєцов, активний учасник Революції Гідності, старший викладач НТУ “Київський політехнічний інститут” імені Ігоря Сікорського; Ігор Пошивайло, активний учасник Революції Гідності, директор Музею Революції Гідності.

Звертаючись до них, Володимир Зеленський заявив, що “здобутком трьох революцій є нова свідомість як громадян, так і влади. Кожен громадянин нашої держави знає – зміни справді можливі”.

“Фраза “Від мене нічого не залежить” – це є на сьогодні міф. Точно зрозуміло, що разом ми можемо все. А кожен наступний правитель знатиме, що воля народу – вона є вирішальна, її неможливо зламати, проти неї неможливо і не потрібно йти”, – сказав глава держави.

На переконання Зеленського, нам як суспільству потрібно з холодною головою відповісти на питання: які уроки ми маємо винести з трьох революцій та як не повторювати помилок?

“На мою думку, ми досить легко та згуртовано об’єднуємося проти. Проти несправедливості, неправди, проти конкретного правителя, одним словом – проти чогось або проти когось. І коли це зникає, підсвідомо настає розслабленість. Ми забуваємо, що це тільки проміжна перемога, яка ще не означає дійсно настання змін”, – зазначив президент.

Глава держави вважає, що цим здебільшого користуються політики. І це призводить до нових революцій.

“Якби більша частина з того, що декларували у 2004 році, була виконана – не сталась би революція у 2013-му. Зрозуміло також, що у 2019-му наше суспільство ще раз підкреслило, що воно дуже незадоволене якістю тодішньої держави, і тому зробило свій вибір усупереч надіям старих еліт. Я вважаю, що то була деякою мірою електоральна революція“, – вважає Зеленський.

Президент наголосив, що “чинна влада сьогодні прагне та обов’язково запровадить інструмент народовладдя”.

“Це – один зі шляхів, коли воля народу отримуватиме форму реальних, легітимних рішень. Коли громадянин матиме можливість бути почутим, не ризикуючи життям на барикадах”, – ідеться в повідомленні щодо проєкту закону про референдум.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив переконання, що Україна стане членом Європейського Союзу. Але не менш важливо, як держава та суспільство пройдуть цей шлях. За його словами, “ми відмовляємося від радянських рудиментів у економіці, ми стаємо відвертішими та толерантними”.

Антон Дробович, голова УІНП, зауважив, що без осмислення революції ускладнюється еволюційність. “Наші майбутні покоління будуть значно щасливішими від тієї роботи, яку ми зробимо зараз”, – сказав Дробович.

Один із “польових командирів” Майдану-2004, екснардеп Володимир Філенко висловив думку, що у 1991 році війна за незалежну Україну була лише відкладена.

“Я мав щастя бути серед тих, хто проголосив незалежну Українську державу. І ми раділи, що обійшлися тоді без кровопролиття. Виявилося, що я і багато інших помилялися – війна за незалежну Україну просто була відкладена. І сьогодні ми є свідками продовження війни за незалежну демократичну країну”, – зазначив він.

Філенко акцентував увагу на тому, що на сьогоднішню зустріч запрошені учасники всіх трьох революцій.

“Я хочу сказати, що це – три етапи однієї революції”, – наголосив ексдепутат.

Колишній в’язень “ДНР” Ігор Козловський акцентував увагу на загрозах “русского міра” для розвитку української державності, а Євген Бистрицький наголосив на важливості конструктивної взаємодії влади та громадянського суспільства.

“Більшість присутніх відзначили важливість подальшого зміцнення обороноздатності Української держави”, – зазначає пресслужба ОП.

Спілкування відбувалося в Будинку з химерами.

Як розповіла в соцмережі Олеся Жуковська, важко поранена на Майдані в 2014 році, “говорили про ідеї, цінності, цілі, також були поради президенту, не обійшлось і без критики в сторону влади”.

“Надіюсь, рано чи пізно вбивці в кривавих розстрілах на Майдані будуть покарані”, – наголосила майданівка.

В цей пам’ятний день, 7-му річницю Революції Гідності, відбулась зустріч учасників всіх 3-Х революцій в Україні з…

Опубліковано Олесею Жуковською Субота, 21 листопада 2020 р.

“Режиму “теплої ванни” не було. Сподіваюсь, нас почули у форматі діалогу”, – прокоментував зустріч з президентом Мирон Гордійчук.

“По обидва боки екрану всі учасники були згодні з тим, що цілісність, незалежність та європейський вибір Україні — наш спільний вибір, – запевнив Євген Бистрицький. – В цілому враження позитивні. Було не химерно”.

Читайте також:
“Не слухаючи старих політиків”: в День Гідності і Свободи Зеленський розповів, яку Україну треба будувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна