Соціологи оцінили сепаратистські настрої на Закарпатті

 

Згідно з опитуванням, проведеним Фондом Демократичні ініціативи на Закарпатті, всього 1% громадян бачить цей регіон окремим від унітарної України.

Про це в четвер, 19 листопада, повідомив політичний аналітик Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина на презентації соцдослідження про настрої на Закарпатті, передає “Укрінформ”.

“Згідно з даними соцдослідження, лише 3% закарпатців бачать Україну федералізовною, а сепаратистів на Закарпатті приблизно 1%. Серед представників нацменшин людей із такими поглядами також всього 2%”, – сказав Сухарина.

Але водночас у складі унітарної України Закарпаття бачать понад 50% громадян.
37% вважають, що у складі України Закарпаття має отримати більші повноваження. 31% не відповіли на це запитання.”Оці 31%, котрі не відповіли на це запитання, – найбільше “але”. З ними треба працювати, це люди, які не ототожнюють себе з цим регіоном, з країною, особливо не думають про майбутнє цього регіону, вони трохи ізольовані від загального дискурсу. Ми звернули увагу на те, що на Закарпатті більш помітна регіональна самоідентифікація“, – наголосив Сухарина.За його словами, в загальноукраїнських опитуваннях 70% респондентів ідентифікують себе насамперед як українці.

“На Закарпатті громадяни вважають себе передовсім мешканцями регіону. Саме по собі це не загроза сепаратизму, але це постійно треба мати на увазі, якщо ми не хочемо мати з цим проблеми”, – наголосив Сухарина.

Дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року, загалом було опитано 1000 респондентів — половина з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (шість міст та 15 сіл) та 500 представників нацменшин (з угорської, румунської, ромської та словацької громади Закарпаття). Похибка опитування не перевищує 4, 4%.

В опитуванні задавали близько 60 питань, специфіка дослідження в тому, що за результатами є дві паралельні вибірки: перша буде репрезентативна для Закарпаття загалом, і окремо вибірка по нацменшинах, що проживають в регіоні (угорці, румуни, словаки).

Читайте також:
Скандальний ексголова Держінвестпроєкту Каськів пройшов до Закарпатської облради від “ОПЗЖ”
За пів року рейтинг Зеленського та довіра до нього суттєво знизилися, – Центр Разумкова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна