За пів року рейтинг Зеленського та довіра до нього суттєво знизилися, – Центр Разумкова

 

Рейтинг президента Володимира Зеленського продовжує знижуватися, але він залишається політиком із найвищою електоральною підтримкою.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, оприлюднені 10 листопада.

Якби вибори відбулися найближчим часом, у першому турі за Зеленського проголосували б 21,4% серед усіх респондентів та 31,2% тих, хто вже точно знає, що візьме участь у виборах, і визначився, за кого голосуватиме.

У червні, за даними Центру Разумкова, Зеленського готові були підтримати, відповідно, 25,3% і 34,6% респондентів.

За Петра Порошенка в першому турі президентських виборів станом на листопад готові проголосувати 13,6% серед усіх виборців та 21,2% тих, хто визначився.

Юрія Бойка підтримали б, відповідно, 12,2% та 16,9% виборців, Юлію Тимошенко – 6,2% і 8,3%, Ігоря Смешка – 3,9% та 5,6%.

Решта потенційних кандидатів набирають менше 3% голосів. Не визначилися з вибором 11% опитаних, а 17% заявили, що взагалі не пішли б на вибори.

При цьому більшість респондентів висловили недовіру до всіх політиків, чиє прізвище було представлене в опитувальнику.

Як зазначають експерти Центру Разумкова, “дещо частіше порівняно з іншими політиками” довіра висловлюється Володимиру Зеленському (йому довіряють 33%, але не довіряють 62%) та голові ВР Дмитрові Разумкову (30% і 57% відповідно).

Водночас за результатами попереднього такого опитування, проведеного Центром Разумкова у червні, Зеленському довіряли 41% опитаних і не довіряли 51%. Тобто загальний рівень довіри до чинного президента також падає, а баланс довіри-недовіри до нього погіршився з -9,9% до -29,1%.

Натомість у його головного суперника по минулих виборах Петра Порошенка тенденція зворотна: якщо в червні баланс довіри-недовіри в нього був одним із найгірших (-60,1%), то тепер цей показник становить -51,4%.

Найгірший баланс між довірою та недовірою – у Михеїла Саакашвілі (-69,4%), Арсена Авакова (-64,4%), Віктора Медведчука (-60,9%), Юлії Тимошенко (-60,7%), Дениса Шмигаля (-56,6%), Леоніда Кравчука (-55,6%), Ірини Венедіктової (-55,5%), Святослава Вакарчука (-51,8%) та Андрія Єрмака (51,6%).

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 30 жовтня по 5 листопада 2020 року методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. Було опитано 2020 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Якби вибори відбулися сьогодні, в Раду пройшли б чотири партії, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна