Курс неправильний, Зеленському не довіряють, але він та “Слуга народу” мають найбільші рейтинги, – соціологія

 

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчим часом, перше місце посіла б нинішня партія монобільшості – “Слуга народу”.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, проведеного 17-24 червня.

За “Слугу народу” готові проголосувати 20,5% серед усіх респондентів, або 30% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме

За “Опозиційну платформу — За життя” готові віддати свій голос, відповідно, 14% і 22%, за “Європейську солідарність” — відповідно, 10% і 16%, за ВО “Батьківщина” —  6% і 8,5%.

Таким чином, 5-відсотковий бар’єр за партсписками долають тільки чотири політичні сили.

“Громадянську позицію” підтримали б відповідно 2% усіх і 3% тих, хто визначився з вибором, партію “Сила і честь” — відповідно, 3% і 3%, за “Опозиційний блок” — 2% і 2%, партію “Голос” і Партію Шарія — по 1,5% і 2%, “Самопоміч”, партію “Українська стратегія Гройсмана та ВО “Свобода” — по 1% і 2%, Радикальну партію Ляшка —  1% і 1%. Кожну з решти партій — менше 1% респондентів.

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, то, відповідно до опитування Центру Разумкова, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський – 25% серед усіх респондентів, або 35% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме.

Мають намір проголосувати за Юрія Бойка з “ОПЗЖ”, відповідно, 15% і 20%, за Петра Порошенка — 11% і 16%, за Юлію Тимошенко — 6% і 8%.

Ігоря Смешка хочуть підтримати, відповідно, 3% і 4%, Анатолія Гриценка — 2% і 3%, Руслана Кошулинського та Олександра Вілкула — по 1% і 2%, Олега Ляшка — 1% і 1%.

У випадку, якщо відбудеться другий тур президентських виборів і до нього, як і у 2019 році, вийдуть Зеленський та Порошенко, за Зеленського проголосували б 70% тих, хто візьме участь у виборах і визначився (або 41% серед усіх респондентів), за Петра Порошенка — 30% (або 16% від усіх).

Лише 19% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку, 61% — що події розвиваються в неправильному напрямі.

17,5% опитаних дотримуються думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років.
Частка тих, вважає, що країна здатна їх подолати у більш віддаленій перспективі, становить 43,5%. Що не здатна їх подолати — вважають 17%.

Усім політикам, чиї прізвища були представлені в опитувальнику, респонденти висловлюють недовіру частіше, ніж довіру. Таким чином, минув період, коли Володимир Зеленський мав позитивний баланс довіри.

Водночас Зеленський продовжує залишатися політиком з найвищим рівнем довіри – йому довіряють 41% опитаних. Однак частка тих, хто йому не довіряє, становить 51%.

Дещо нижчим є рівень довіри до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова: довіряють 32% опитаних, не довіряють 48%.

Довіра до інших представників влади є значно нижчою. Так, главі МВС Арсену Авакову довіряють 13%, не довіряють — 77%, прем’єр-міністру Денису Шмигалю — відповідно, 12% і 61%, генпрокурору Ірині Венедиктовій — 8% і 49,5%, керівнику ОП Андрію Єрмаку — 7% і 50,5%.

Низькою також є довіра до опозиційних політиків. Юрію Бойку довіряють 22% респондентів, не довіряють — 67%, Святославу Вакарчуку — відповідно, 18% і 70%, Петрові Порошенку — 17% і 77%, Юлії Тимошенко — 14% і 79%.

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 24 червня 2020 року методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Опитування проведене в рамках дослідницького проекту Центру Разумкова, що здійснюється за підтримки представництва “Фонду Фрідріха Науманна за свободу” в Україні.

Читайте також:
Більшість українців не схвалює діяльність Зеленського, – соціологія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна