У Києві презентували адаптований для дітей посібник з історії Криму, що розвінчує радянські міфи

 

У столиці в середу, 18 листопада, презентували перший адаптований для дітей навчальний посібник “Історія Криму і кримськотатарського народу”.

Як розповіла керівниця громадської організації “Кримська родина” Аніфе Куртсеітова, книга дозволить усім охочим ознайомитися з правдивою історією Криму і його корінного народу, передає “Укрінформ”.

“Коли після трагічних подій в Криму кримськотатарські родини стали виїжджати на материкову Україну, ми вирішили щось почати робити для наших дітей (…) Ми створили при громадській організації “Кримська родина” дитячий культурно-просвітницький центр, в якому почалися заняття з сімома дітьми, зараз їх більше 100. Заняття велися з кримськотатарської мови та літератури, також проходили майстер-класи та уроки з кримськотатарської музики, культури, але мрія була вести заняття історії Криму та кримськотатарського народу і два роки тому ми ініціювали перші такі уроки”, – розповіла Куртсеітова.

За її словами, складність при веденні таких занять полягала в тому, що в Україні не було адаптованих для дітей посібників про історію Криму і кримськотатарського народу.

Зазначається, що написати і видати такій посібник допомогла команда істориків і дослідників, а саме Гульнара Бекірова, Андрій Іванець, Юлія Тищенко, Сергій Громенко і Бекір Аблаєв.

“Два роки ми писали і радилися з істориками, з Міністерством освіти України, і півроку тому Український культурний фонд підтримав наш проєкт “Кримські татари: Історія. Культура. Мистецтво”.

Керівниця громадської організації “Кримська родина” Аніфе Куртсеітова

У рамках проєкту ми почали готувати перший навчальний посібник “Історія Криму і кримськотатарського народу”, а також створили просвітницьку платформу, на базі якої не тільки діти, а й усі охочі можуть вивчати історію кримськотатарського народу, читаючи посібник, який вже сьогодні можна завантажити на нашій платформі”, – розповіла Куртсеітова.

Як повідомила активістка, посібник випущено тиражем 1000 примірників, 500 з них – українською мовою, 500 – кримськотатарською.

Найближчим часом за підтримки однієї з міжнародних організацій книгу планується перекласти на англійську мову. Крім того, в планах – збільшити тираж посібника.

За словами члена організації “Кримська родина” Бекіра Аблаєва, щотижневі уроки історії Криму, які проходять щосуботи, відвідують діти переселенців, а також ті українці, які просто цікавляться правдивою історією Криму і кримськотатарського народу.

“У рамках цієї просвітницької ініціативи нами було проведено дві щорічні олімпіади, проте запит на методологічну літературу про історію Криму і кримськотатарського народу залишався актуальним”, – сказав Аблаєв.

Вирішити цю проблему, за його словами, вдалося завдяки кримськотатарським та українським історикам і фахівцям з різних періодів історії Криму.

Зокрема, вважає Аблаєв, працюючи в співавторстві з істориком Сергієм Громенком над главою про перші народи, що населяли півострів, а також про історію Кримського ханства, їм вдалося “розвінчати деякі радянські і російські міфи, які досі культивуються в пострадянському інформаційному просторі”.

Читайте також:
В окупованому Криму школярів змушують співати гімн РФ і малювати Путіна, – прокуратура

Комітет із прав людини Генасамблеї ООН затвердив посилену резолюцію щодо порушень в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна