На Дніпропетровщині “Мста” відпрацьовує знищення ворожої артилерії. ФОТО, ВІДЕО

 

На одному з полігонів Дніпропетровщини військовослужбовці 55-ї окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ” проводять тактичні навчання артилерійських дивізіонів з бойовою стрільбою.
Завдання: визначення координат ворожих артзасобів та їх знищення під час артилерійської дуелі.

Стрільби ведуть дивізіони зі 152-мм гаубиць “Мста-Б” 2А65, передає в середу, 18 листопада, “Армія.Інформ”.

Як розповідає начальник відділення бойової підготовки окремої артилерійської бригади “Запорізька Січ” підполковник Юрій Харченко, під час стрільб дивізіонів оцінюється точність ведення вогню і робота розрахунків з визначення координат, підготовки стрільби та управління вогнем, яке відбувається за допомогою безпілотних авіакомплексів, радіолокаційних станцій AN/TPQ-36 та підрозділів звукової розвідки.

Фото: Армія.Інформ

“Командир бригади ставить завдання командиру дивізіону з вогневого ураження противника. Командир дивізіону передає команду на пункт управління вогнем дивізіону на вогневій позиції. Тут начальник штабу ставить завдання для батареї. Батареї наводяться і вони працюють на ураження противника. Час виконання нормативу зараховується за роботу штатного підрозділу – від початку постановки завдання і до ураження снарядом цілі, виключаючи час на політ снаряда”, – пояснює офіцер.

Головне завдання наших артилерійських дивізіонів, каже Харченко, це контрбатарейна боротьба – ураження артбатарей противника, розташованих на значному віддалені.

“У такому разі використання БПЛА та радіолокаційних станцій стають у пригоді і видають точні координати противника в режимі реального часу.  За новітніми засобами у нас майбутнє, тому активно й успішно їх використовуємо”, – впевнений Харченко.

Дивізіони на навчаннях теж виконують міжпозиційний маневр: після виконання завдання вони побатарейно змінюють вогневі позиції.

Фото: Армія.Інформ

“Тобто дивізіон виконав вогневе завдання, перша батарея покинула позицію – перемістилася на іншу ділянку району, у цей час друга – виконує своє завдання. Після того як перша батарея зайняла нову локацію, друга батарея маневрує. Щоб у будь-який момент розгорнута батарея могла відкрити вогонь по противнику”, – резюмував підполковник.

Контрбатарейну боротьбу зазвичай ведуть на великих відстанях, що вимагає від особового складу злагодженості, швидкості зайняття і зміни позицій та ювелірної точності завдавання вогневого ураження.
Від професіоналізму артилеристів залежить не тільки життя підрозділів, які прикриває українська арта, а й їхнє власне, адже сучасні технічні засоби артилерійської розвідки, що теж використовує противник, лишають буквально лічені секунди на ухвалення правильного рішення і його бездоганне виконання.

Як інформувала “Новинарня“, Україна планує закупити в Чехії 30 САУ “Дана”, які посилять артилерію ЗСУ на два дивізіони.

Читайте також:
“Вогняний тризуб”: вийшов перший фільм трилогії про ракетні війська і артилерію ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна