Україна планує закупити в Чехії 30 САУ “Дана”, які посилять артилерію ЗСУ на два дивізіони

 

Україна планує закупити тридцять 152-мм самохідних артилерійських установок “Дана”. 

Про це написав журналіст Юрій Бутусов у себе на сторінці у фейсбуці в середу, 11 листопада.

З його слів, оборонний комітет Верховної Ради розглянув внесення змін до Державного оборонного замовлення на 2020 рік, щоб внести відповідні зміни по закупівлі цих артилерійських установок.

“Внести зміни необхідно тому, що Мінборони уклало контракт на екстрену закупівлю в Чехії самохідних гаубиць “Дана” М2 – близько 30 одиниць”, – написав Бутусов.

Колишній командир відділення 44-ї окремої артилерійської бригади Збройних сил України Андрій Кобзарь “Нестор” зазначає, що купівля чеських САУ посилить українську армію на два дивізіони.

“В нас самоходок “Мста” можна перерахувати по пальцях, “Акації” можна перерахувати по пальцях. “Дана” колісна, що дає перевагу, бо гусеничну техніку треба постійно лагодити. Окрім цього, чеські САУ вже гарно показали себе під час війни в Азербайджані. Швідкість згортання-розгортання – моментальна. А чехи до них продають ще свої 152-мм снаряди. Якщо куплять, то будуть молодці”, – говорить в коментарі Gazeta.ua Кобзарь.

Видання “Військовий навігатор” з посиланням на депутата Олексія Гончаренка пише, що Україна купить в Чехії 26 вживаних самохідних артилерійських установок ShKH Vz.77 “Дана” по 1,55 млн доларів за одиницю.

Державна компанія “Укрспецекспорт” нібито вже уклала контракт із чеською компанією Excalibur Army.

Гончаренко направив депутатське звернення на ім’я генпрокурора, голови СБУ та міністра оборони.

“Така закупівля має значні корупційні ризики через відсутність інформації про обсяг модернізації, відсутність конкурентних процедур під час відбору виконавця та загальні обставини виникнення цієї пропозиції. Замовник, власне Міноборони, позбавлений можливостей дослідити структуру та принципи формування собівартості. Така техніка може бути морально і фізично застарілою. Окрім того, Excalibur Army має неоднозначну репутацію, пов’язану з корупцією. Вимагаю провести необхідні перевірки та терміново вжити заходи”, – зазначив Гончаренко.

Як інформувала “Новинарня“, начальник ракетних військ і артилерії − начальник управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський заявляв, що для ЗСУ розглядається закупівля 152-мм самохідної артилерійської установки “Дана” для заміни наявних на озброєнні застарілих буксованих гармат Д-20 та самохідних артилерійських установок 2С3 “Акація”.

Довідково.
Самохідна артилерійська установка vz.77 Dana була розроблена наприкінці 1970-х років у колишній Чехословаччині, серійне виробництво було налагоджено на підприємстві ZTS Dubnica у місті Тренчин (у сучасній Словаччині).
Окрім Чехословаччини, такі САУ експлуатували й інші країни соцтабору – Польща та СРСР, в останньому їх було придбано для випробувань, але після розпаду утилізовано.

У Польщі вони перебувають на озброєнні. Чеська компанія в кооперації з місцевою PZL пропонує для національних збройних сил програму модернізації до рівня Dana M1PL, котра включає заміну головного двигуна, коробки передач, встановлення додаткового генератору, заміну інших систем.

Після розпаду Чехословаччини Чехія та Словаччина успадкували значну кількість цих артилерійських установок, які реалізовують зацікавленим країнам, а для власної армії розглядають закупівлю продукції, стандартизованої з країнами НАТО.

Серед покупців як оригінальних vz. 77 Dana, так і їх модернізованих версій –  Азербайджан та Грузія, також називають Кіпр та Лівію.
Самохідна артилерійська установка використовує в якості шасі модифікований варіант Tatra 813 з колісною формулою 8×8.

Силова установка – Tatra T2-930, возимий боєкомплект – до 60 снарядів, максимальна швидкість по шосе – до 80 км/годину.

Як інформувала “Новинарня“, Збройні сили України розглядають можливість закупівлі польських самохідних гаубиць калібру 155 мм типу “Krab”.

Читайте також:
В Україні вже підготували 60 операторів ПТРК Javelin

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.