“Вогняний тризуб”: вийшов перший фільм трилогії про ракетні війська і артилерію ЗСУ

 

…Девізом цього роду військ є вислів “Піт артилерії береже кров піхоти”. Але останнім часом (і це підтверджено подіями цієї війни) набирає популярності ще одне гасло – “Ніхто без нас”. Дійсно, 90 відсотків вогневого ураження противника під час відбиття російської агресії припадає саме на гармашів і ракетників. А давній французький принцип ведення бою вказує: “Артилерія розбиває, піхота займає”.

3 листопада – День ракетних військ і артилерії Збройних сил України. Саме цього дня в мережі з’явився перший документальний фільм трилогії “Вогняний тризуб” про цей рід військ.

Дивитися відео тут.

Автор ідеї проекту – бойовий офіцер, генерал-майор Андрій Маліновський, який російську-українську війну зустрів на посаді командира 26-ї артилерійської бригади, а зараз є начальником Управління ракетних військ і артилерії Сухопутних військ.

Перша частина фільму, хронометражем 47 хвилин, має назву “За законами Всесвіту”. У цій серії головний акцент – на науково-освітню складову. Тобто – які знання й уміння треба опанувати, щоб вражати ворога з великих відстаней, коли не має візуального контакту з ціллю. Перший фільм вибудовує своєрідні сходинки підготовки кадрів, від кадетів до командирів найвищого щабля. Подається історія становлення РВіА за роки Незалежності.

 

“Уже не для першого мого документального фільму назву підказують військові атрибути. Цього разу це нарукавний знак роду військ: жовтогарячий тризуб на червоному тлі. А саме таким є колір полум’я пострілу, коли вибух пороху нагрівається у каналі ствола до трьох тисяч градусів і виштовхує снаряд”, – розповідає режисер стрічки “Вогняний тризуб” Олексій Гончарук, офіцер 26-ї артбригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

Є вже певна сценарна визначеність і з наступними двома частинами: другий фільм, “Зброя Бога”, присвячено техніці, завдяки якій наші воїни вражають цілі, а фінал трилогії – “Заради кожної краплі” – розповідатиме про ракетників і артилеристів, чия бойова робота береже кров піхоти.

 

“Як зрозуміло, проект має велику географію. Ми відвідали ракетні й артилерійські частини, наукові і навчальні заклади, підприємства, що працюють заради РВіА. Безперечно, розкриємо сутність артилерії в загальновійськових частинах – механізованих і танкових бригадах, також розповімо про “богів війни” у складі військово-морських сил і десантно-штурмових військ”, – розкриває плани автор сценарію Олег Калашніков, пресофіцер 26-ї артбригади.

Вихід другої частини фільму запланований на 6 грудня, День ЗСУ, третьої – на 17 грудня, день святої Варвари, котру вважають покровителькою ракетників і артилеристів.

 

Творча група фільму:
режисер – Олексій Гончарук, автор сценарію – Олег Калашніков, графіка – Костянтин Наумов, редактори – Світлана Наконечна й Олександра Гончарук.

Читайте також:
“Останній аргумент” Романа Дашкевича: перший фільм про засновника артилерії УНР. ВІДЕО

“Щит з острогою”: вийшов фільм про “князівську” 30-ту бригаду, яка вже понад шість років на війні. ВІДЕО

Фільм “Атлантида” висунули на премію “Оскар” від України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна