“Щит з острогою”: вийшов фільм про “князівську” 30-ту бригаду, яка вже понад шість років на війні. ВІДЕО

 

Щит з острогою – таким є шеврон 30-ї окремої механізованої бригади. Тож саме таку назву отримав і документальний фільм, який вийшов до дня народження бригади – 1 вересня.

Острога – гербовий символ шляхеського роду. Указом президента України Петра Порошенка від 22 серпня 2018 року 30 омбр отримала ім’я видатного військового і державного діяча XVI ст. князя Костянтина Острозького.

Символічно, що армія під проводом Костянтина 8 вересня 1514 року розбила під Оршею московське військо, яке мало чисельну перевагу. Наступного тижня виповнюється 506 років цій події.

“За своєю сутністю битва була за Європу”, – каже у фільмі литовець Робертас Габулас, голова фонду “Корона князів Острозьких”. І нагадує, що тоді з московитами билися пліч-о-пліч українці, литовці, поляки. Зараз вони – теж на боці нашої країни, яка продовжує боротися проти російської ненажерливості.

Кадр із фільму

В основу стрічки лягли інтерв’ю 80 людей: військовослужбовців та волонтерів, які досі йдуть непростим фронтовим шляхом разом з бригадою.

“Дуже непросто було знайти людей, яких ми хотіли побачити в фільмі. Адже з тих, хто зустрів війну з російським агресором 2014 року, багато вже звільнилися чи служать в інших частинах. От і довелося нашій творчій групі здійснити неблизькі подорожі.
Безперечно, працювали в районі проведення ООС. А, наприклад, трьох наших Героїв України записали вже на «великій землі»: Сергія Собка – в Києві, Володимира Гринюка – в Новограді-Волинському, Івана Вінника – в Мукачевому”, – розповідає керівник пресслужби 30 омбр старший лейтенант Наталія Рожнятівська.

“Сподіваємося, ця велика робота варта того. Адже дуже важливо, щоб фільм побачило молоде покоління – як військових, так і цивільних”, – наголошує речниця “князівської” бригади, яка є також автором сценарію.

Серед іншого, автори планують показати стрічку в навчальних закладах, зокрема в ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою Новограда-Волинського (це місто – пункт постійної дислокації частини).

Режисером фільму є Олексій Гончарук, старший лейтенант 26-ї артилерійської бригади, про яку раніше також зняв фільм – “Луна 333”.

“Коли думав над назвою фільму про «тридцятку», довго мізкувати не довелося, адже її підказав шеврон бригади. Щит – захищає, а острога – жалить ворога. У стрічці через бойові епізоди ми розповідаємо про складові щита – броню машин, землю окопів, а також остроги – гармати, кулемети та інші види озброєння”, – каже режисер.

Бійцям 30-ї бригади є про що розповісти. Адже вони були в багатьох гарячих точках, прийнявши перший бій із проросійськими силами ще в травні 2014 року на Донеччині.

“Традиційно в документальних фільмах, автором яких маю честь бути, лунають пісні музикантів-патріотів. Цього разу глядачі почують композиції Юлії Майбороди («По одному виходимо з бою» і «Пів години до війни»), Христини Панасюк («Нас не зламає холодна байдужість»), Бориса Севастьянова й Олександра Ламбурського («Гімн 30-ї бригади»). До речі, Олександр – учасник запеклих боїв біля Дебальцевого”, – зауважує Гончарук.

Через обмежені часові рамки до фільму увійшли далеко не всі розповіді його героїв. Тому незабаром на офіційній сторінці 30 омбр стартує проєкт “Щит з острогою. Історії”, в рамках якого час від часу публікуватимуться великі інтерв’ю різних персонажів.

Документальний фільм “Щит з острогою” викладено для перегляду на сторінці 30 мехбригади у мережі Facebook.

Творча група
режисер – Олексій Гончарук, автор сценарію – Наталія Рожнятівська, координатор проєкту – Ірина Карпенко, закадровий голос – Сергій Адам’як, графіка – Костянтин Наумов, редактори – Світлана Наконечна й Олександра Гончарук.

Фільм “Щит з острогою”

Читайте також:
“Останній аргумент” Романа Дашкевича: перший фільм про засновника артилерії УНР. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна