Путін буде торгуватися з Байденом за Крим і Донбас, – Клімкін

 

Президент РФ Володимир Путін готується торгуватися з новою адміністрацією США за окуповані Донбас та Крим, але прогресу в цій сфері найближчим часом не буде.

Таку думку висловлює колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у статті “Шанс, який не можна змарнувати” у виданні “Дзеркало тижня”.

“Тема можливих зрушень навколо окупованих Росією територій має бути предметом окремого аналізу, але очевидно, що Путін готується торгуватися з майбутньою адміністрацією США, розуміючи, що рівень взаємодії між нею та партнерами по Євросоюзу буде якісно іншим. Відповідно, ніякого реального прогресу в цій сфері найближчим часом не буде, а все, що відбувається зараз, є не більш ніж інформаційним шумом та імітацією, яка потрібна для його підтримання”, – вважає Клімкін.

На його думку, домовленість щодо Донбасу може бути тільки частиною ширших домовленостей між США, Євросоюзом і Україною з одного боку, та Росією — з іншого, тому на можливі зрушення варто очікувати після початку нових обговорень.

“Для російського президента Донбас нічого не вартує,
він торгуватиметься навколо України як такої, і не тільки,

та намагатиметься зберегти обличчя, адже виглядати слабким у “донбаському питанні” означатиме руйнування його іміджу всередині РФ”, – пише ексміністр.

“Суперамбіцією каденції Байдена для України був би поступовий перехід від відносин партнерства до союзництва, цей шанс аж ніяк не маємо змарнувати, але це потребуватиме абсолютно іншого рівня взаємної довіри. Її неможливо досягти без радикального перезавантаження того, як функціонують держава та суспільство”, – наголошує Клімкін.

“Ніхто нам не допомагатиме, якщо ми не хочемо і не готові допомогти собі. Сьогоднішня Україна не може стати союзником США, стати частиною трансатлантичного простору, набути членство в ЄС і НАТО, а майбутня — зможе, і допомога Сполучених Штатів у цьому абсолютно критична. Ми “майстерно” марнуємо шанс за шансом, каденція Байдена — це ще один, і ним необхідно скористатися на 101%, адже іншого може й не бути”, – констатує глава МЗС 201у-2019 рр.

Читайте також:
Найстарший президент. Як Джо Байден ішов до посади і чого чекати Україні після його перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна