Вибори президента Молдови: на адмінмежі з Придністров’ям – сутички через підвезення громадян для підтримки Додона

 

У Молдові на адмінмежі з невизнаною “Придністровською молдавською республікою” відбулися сутички через організоване підвезення з “ПМР” громадян для голосування на виборах президента Молдови, що відбуваються в неділю, 15 листопада.

Про це повідомляє Point.md.

За даними видання, на пункті пропуску “Варниця-Бендери” зібралися активісти й депутати від опозиції, які намагаються перешкоджати організованому підвезенню людей з паспортами Молдови з Придністров’я.

Фото: point.md

Активісти стежать за тим, щоб виборців не перевозили організовано автобусами, і записують номери автомобілів, щоб переконатися, що вони не проїжджали через КПП по два-три рази. Через це виникають сутички.

Поліція намагається розборонити сторони, формуючи кордон між групами протистояння, проте вдається це не завжди. За даними із соцмереж, для розблокування дороги задіяні сили спецпідрозділів.

Скріншот з відео

У другий тур виборів президента Молдови, який відбувається 15 листопада, вийшли підтримуваний Партією соціалістів чинний президент країни Ігор Додон та проєвропейська лідерка опозиційної партії “Дія і солідарність” (PAS), колишня прем’єр-міністр Майя Санду.

При цьому на дільницях спостерігається вкрай висока активність виборців з Придністров’я. Це додає голосів Додону, якого в непідконтрольному регіоні підтримує абсолютна більшість громадян.

Як пише молдовське видання NewsMaker, вже до полудня неділі явка виборців із Придністров’я перевищила явку в першому турі.

За даними місцевого Центрвиборчкому, за весь день у першому турі виборів проголосували трохи більше ніж 14 тисяч придністровців, тоді як у другому турі число відданих голосів станом на 12:00 перевищило 16 тисяч.

Для громадян з непідконтрольних територій у Молдові відкрито 42 виборчі дільниці, до яких від ранку утворилися довгі черги.

Загалом у Молдові з 7:00 відкрилося 2004 дільниці.

Водночас на закордонних виборчих дільницях охочі проголосувати громадяни Молдови також вишиковуються в черги. Якщо у першому турі за цілий день явка молдовських виборців за кордоном становила 149 840 громадян, то в другому вже станом на 15:00 цей показник перевищив 150 тисяч.

Громадяни Молдови, які голосують у західних країнах, традиційно підтримують прозахідну Санду.

У першому турі президентських виборів, який відбувся 1 листопада, Майя Санду випередила чинного президента, набравши 36,16% голосів (у Додона – 32,61%).

При цьому частка голосів на закордонних дільницях у першому турі становила 11% від загального числа тих, хто взяв участь у голосуванні.

Нагадаємо, що Додон і Санду вже змагалися між собою в другому турі виборів 2016 року. Тоді перемогу здобув соціаліст, за якого проголосували 52,1% проти 48,9% голосів за Санду.

Читайте також:
Вибори в Молдові: Санду відмовилась від дебатів із Додоном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна