У Тбілісі поліція водометом розігнала протестувальників, які вимагають перевиборів

 

У Тбілісі поліція двічі застосувала водомети проти протестувальників, які у неділю ввечері виступили проти результатів парламентських виборів минулого тижня.

Про це в понеділок, 9 листопада, повідомляє “Эхо Кавказа”.

Зазначається, що тисячі людей зібралися біля Центральної виборчої комісії з вимогою нових виборів. Опозиційні демонстранти звинуватили правлячу партію в фальсифікації голосування, що партія “Грузинська мрія” заперечує.

Поліцейські застосували спецзасоби без попередження, коли демонстранти наблизилася до огорожі у ЦВК.

У МВС Грузії заявили, що протестувальники використовували насильницькі методи і не підкорялися вказівкам поліції, тому МВС “застосувало пропорційну силу в рамках своїх законних повноважень”.
Пізніше поліцейські повторно застосували водомети. За даними телеканалу Мтаварі, постраждали щонайменше, дві людини.

На місці постраждалим надали допомогу лікарі швидкої допомоги. Також повідомляється, що струменем водомета була перевернута машина, встановлена ​​поблизу.

Поліція протягом приблизно двох годин вимагала від демонстрантів покинути територію. В іншому випадку проти них обіцяли застосувати силу. У момент використання водомета протестувальники стояли за огорожею, встановленою біля будівлі ЦВК.

Лідери опозиції закликали знову зібратися на акцію протесту біля будівлі парламенту 9 листопада о 18:00.

Як інформувала “Новинарня“, парламентські вибори в Грузії відбулися 31 жовтня. За оновленими даними ЦВК, “Грузинська мрія” мільярдера Іванішвілі набрала 48,05% голосів за партійними списками, а також має перевагу майже в усіх (29 із 30) мажоритарних округах, тоді як “Національний рух” Саакашвілі, всупереч сподіванням на перемогу, здобуває 27,07%. Представники “ЄНР” назвали вибори сфальсифікованими на користь “Мрії”, яка залишається при владі з 2012 року. Опозиційні сили почали акції протесту.

За регламентом, парламент Грузії стає повноважним лише після того, як для присяги зберуться мінімум дві третини його складу. Тобто якщо “Грузинська мрія” не збере 100 депутатів на перше засідання, парламент не буде легітимним.

Опозиційні сили після виборів заявили про масштабні фальсифікації та навіть відмовилися від мандатів у парламенті на знак протесту.
Європейський Союз визнав, що парламентські вибори в Грузії, загалом були проведені демократично, але закликав до ретельного та справедливого розгляду всіх скарг, що були подані в ході електорального процесу.

Читайте також:
Силовики в Мінську жорстоко розігнали спробу провести “Марш народовладдя”, понад 700 затриманих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна