Партія Саакашвілі програла парламентські вибори в Грузії

 

Правляча партія Грузії “Грузинська мрія – Демократична Грузія” заявила про перемогу на парламентських виборах, що відбулися в суботу, незважаючи на протести опозиції.

“Грузинська мрія” мільярдера Бідзіни Іванішвілі набирає 48,29% за пропорційною системою після підрахунку голосів з 82,38% виборчих дільниць. Такі дані наводяться на сайті ЦВК Грузії вдень 1 листопада.

За цими даними, провідний опозиційний блок “Єдиний національний рух – Сила в єдності” експрезидента Михеїла Саакашвілі здобуває 26,54% голосів. Третій результат у партії “Європейська Грузія” – 3,8%.

Згідно з попередніми даними, до парламенту 10-го скликання також проходять: “Лело для Грузії” – 3,25%; “Альянс патріотів Грузії” – 3,18%; “Нова Грузія – Стратегія Агмашенебелі” – 3,15%; “Гірчі” – 3,04%; “Громадянський рух – Алеко Елісашвілі” – 1,38%; Лейбористська партія Грузії – 1,01%.

Як передає “Грузія онлайн“, Міжнародне товариство справедливих виборів і демократії (ISFED) публікує результати паралельного підрахунку голосів, відповідно до яких “Грузинська мрія” здобула підтримку 45,8% населення, а “Єдиний національний рух” – 26,4%.

Таким чином, “Грузинська мрія” здобуває третю поспіль перемогу на виборах із 2012 року.

При цьому опозиція заявляє про масштабні фальсифікації.

За словами представника “ЄНР” Тіни Бокучави, “вчора всю ніч відбувалася неймовірна фальсифікація виборів, через яку ЦВК довелося безпрецедентно затягнути з оголошенням результатів. Особливо це відбувалося у великих містах, адже саме в великих містах опозиція перемогла найпереконливіше. Так було і в Кутаїсі, де перемогу здобув Грігол Вашадзе, і зараз ЦВК намагається відібрати в нього цю перемогу, але не тільки в нього і “Єдиного національного руху”, а в грузинського народу”.

“Вибори – найпотужніший демократичний інструмент, наявний у громадянина демократичної країни, яка хоче забрати Бідзіна Іванішвілі. Звичайно, ми цього не допустимо”, – сказала Бокучава.

Вона повідомила, що “ЄНР” веде з іншими опозиційними партіями консультації щодо проведення нових виборів.

Варто зазначити, що список “Єдиного національного руху” очолював відомий актор і співак, 82-річний Вахтанг Кікабідзе.

Виступ Кікабідзе на передвиборчому мітингу “ЄНР” у Тбілісі:

Як відомо, 31 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори. Вони проходили за змішаною системою: 120 депутатів обиралися за пропорційною системою, 30 – за мажоритарною. У боротьбі за 150 мандатів брали участь 48 партій і два блоки. Представництво в парламенті буде в партій, які отримали більш як 1% голосів.
Явка на момент закриття дільниць склала 56,1%.

Читайте також:
Столтенберг закликав Грузію прискорити підготовку до членства в НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна