Україна відкриває сервісні центри на двох нових КПВВ та чекає виконання зобов’язань РФ

 

Україна відкриває зі свого боку якісні контрольні пункти в’їзду-виїзду в Золотому та Щасті на Луганщині та чекає аналогічного кроку від російської сторони.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в офіційній заяві української делегації в ТКГ, яку 7 листопада поширив речник делегації Олексій Арестович.

Зазначається, що два нові КПВВ відкриваються з 8-ї години ранку 10 листопада.

“Чекаємо від російської сторони виконання їхньої частини домовленостей – це і буде справжнім піклуванням про мирних мешканців, полегшенню життя яких нещодавно стільки уваги приділив заступник голови адміністрації – прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков”, – ідеться в заяві.

Речник української сторони в Тристоронній контактній групі нагадав, що напередодні, 6 листопада, на КПВВ у Щасті проінспектували готовність до відкриття пункту пропуску та сучасного багатофункціонального сервісного центру. Новий КПВВ відвідали президент України Володимир Зеленський та міжнародні партнери України: посол Німеччини Анка Фельдгузен, посол Франції Етьєн де Понсен, посол Канади Лариса Галадза, спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні Гайді Грау, координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані, посол Швеції Тобіас Тиберг, тимчасовий повірений у справах США Крістіна Квін та заступник посла Великої Британії Ніколас Гаррокс.

Зазначається, що в сервісних центрах на кшталт того, який відкривається у Щасті, громадяни України з обох боків лінії дотику зможуть отримати адміністративні та соціальні послуги, безоплатну правову допомогу, медичну допомогу. Тут передбачені відділення банку, кімнати матері і дитини.

“Одна з головних переваг – тут можна вирішити всі питання, пов’язані з пенсіями: призначення, перерахунок, надання довідок, виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю, оформлення допомоги на поховання, оформлення електронних пенсійних посвідчень. Можна отримати паспортні послуги, послуги для водіїв, для батьків новонародженої дитини”, – ідеться в заяві.

Такі сервісні хаби – з аналогічним переліком послуг – уже наступного року будуть відкриті на всіх КПВВ.

Найближчим часом заплановане відкриття сервісного хабу в Новотроїцькому, а також буде модернізовано хаб на Чонгарі – на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

“Ми надсилаємо чіткий сигнал, що Донбас важливий для України, що люди, які сьогодні знаходяться на тимчасово окупованій території і є заручниками окупантів – важливі для України”, – зазначив Олексій Резніков, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, перший заступник глави української делегації в ТКГ.

Зазначається, що повноважні представники держав-учасниць “нормандського формату” високо оцінили зусилля української сторони щодо розв’язання комплексу гуманітарних питань на лінії розмежування.

“КПВВ “Щастя” – один із конкретних результатів останнього саміту нормандської четвірки. Дуже сучасний і привабливий! Я сподіваюся, що багато людей з непідконтрольних територій скоро зможуть користувуватися цими послугами. Важливий крок у боротьбі за серце людей!” – написала в п’ятницю у твіттері посол Німеччини в Україні Анка Фельдхузен.

“Радий бути сьогодні разом з Володимиром Зеленським на КПВВ “Щастя” на лінії розмежування на Донбасі. Запрацює вже 10 листопада. Це полегшить повсякденне життя людей. Вітання за цю роботу. Реалізація одного з рішень “нормандського” саміту в Парижі. Браво, Україна”, – зазначив у свою чергу посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

“Українська делегація зазначає: ми чітко та послідовно виконуємо свою частину домовленостей із вдосконалення гуманітарної складової врегулювання, досягнутих у рамках ТКГ. Системні дії України у цьому відношенні засвідчені послами держав-учасниць Великої сімки, представниками ООН та ОБСЄ”, – ідеться в заяві української делегації в ТКГ.

Як інформувала “Новинарня“, українська сторона в рамках домовленостей, досягнутих Тристоронньою контактною групою в Мінську, багато разів намагалася відкрити пішохідний і транспортний рух через пункт пропуску “Золоте”, починаючи з весни 2016 року. Однак бойовики під час цих спроб не впускали громадян, пропущених через КПВВ з українського боку. Сепаратисти заявляли, що з їхнього боку не готова інфраструктура для пропуску людей, а підходи до КПВВ не розміновані.
Емісари “ЛНР” на засіданнях ТКГ в Мінську називали умовами відкриття КПВВ “Золоте” розведення військ в Станиці Луганській і паралельне відкриття КПВВ в Щасті “для проїзду гуманітарних вантажів“.
Відтак у Луганській області діяв лише один пункт пропуску з непідконтрольної території – пішохідний КПВВ “Станиця Луганська”,. Міст на ньому відремонтували восени 2019 року.
Улітку 2020 року сторони домовилися про облаштування і відкриття з обох боків КПВВ “Щастя” і “Золоте”.

Читайте також:
Зеленський перед відкриттям оглянув КПВВ “Щастя” на Луганщині. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна