Помер сатирик Михайло Жванецький

доповнено

У п’ятницю, 6 листопада, на 87-му році життя в Москві помер письменник і сатирик Михайло Жванецький.

Про це повідомляє телеканал “Дождь”.

Цю інформацію підтвердив його концертний директор Олег Сташкевич.

На початку жовтня стало відомо, що Жванецький припинив концертну діяльність через втрату працездатності.

В одному з останніх інтерв’ю він розповів про стан здоров’я: “Дуже погано себе почуваю останнім часом. Вік уже”.

Президент України Володимир Зеленський у твіттері висловив “співчуття всім, хто любив і знав” Михайла Жванецького.

“Сьогодні такий гіркий день. Співчуття всім, хто його любив і знав. Я – серед палких шанувальників сили думки Михайла Михайловича. Його сатира стала для багатьох мудрістю”, – написав він.

Михайло Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі, мешкав у столиці Російської Федерації.

У 1956 році закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту (сьогодні – Одеський національний морський університет) за фахом “інженер-механік підйомно-транспортного устаткування портів”.
Ще студентом почав брати участь в самодіяльності, писав мініатюри та монологи, які часто сам і виконував.
Під час гастролей в Одесі Ленінградського театру мініатюр в 1963-му познайомився з режисером та актором Аркадієм Райкіним, який узяв його твори до репертуару театру, а наступного року запросив Жванецького в свій театр на посаду завідувача літературною частиною.

Разом із Жванецьким Райкін поставив 1969 року програму “Світлофор”, де вперше були показані мініатюри “Авас”, “Дефіцит”, “Вік техніки”.

Згодом Михайло Жванецький  пішов з театру Райкіна та почав працювати самостійно. Він влаштувався працювати в Одеську обласну філармонію, а потім – у Московський театр “Ермітаж”, де отримав славу.

В 1988 році Жванецький заснував Московський театр мініатюр, керівником якого був до останніх днів. Там він поставив спектаклі “Пташиний політ” (1987), “Вибране” (1988), “Політичне кабаре” (1989), “Моя Одеса” (1994), “Перестарілий зірвиголова” (1999).

За “вагомий особистий внесок у розвиток естрадного мистецтва, високу виконавську майстерність” у вересні 1999 року отримав звання народного артиста України.

В 2001 році отримав звання “Заслужений діяч мистецтв Росії” .

У 1999 році Михайло Жванецький отримав звання народний артист України, а 2012 року його визнали народним артистом Російської Федерації.

У лютому 2019 року прийняв від президента Російської Федерації Володимира Путіна орден “За заслуги перед Вітчизною” ІІІ ступеня.

Читайте також:
Помер актор Шон Коннері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна