Жванецький прийняв орден від Путіна. СБУ закликає не пускати його в Україну

 

Президент Росії Володимир Путін нагородив уродженця Одеси, письменника-сатирика й виконавця своїх створів Михайла Жванецького орденом “За заслуги перед Вітчизною” III ступеня.

Як зазначено в указі глави РФ, сатирика нагороджують “за великий внесок у розвиток вітчизняної культури і мистецтва, багаторічну плідну діяльність”.

6 березня Михайло Жванецький відсвяткує 85-річчя.

У листі виданню “Гордон” Жванецький заявив, що прийняв нагороду від Путіна, тому що все життя пише тільки про Одесу.

“Ще раз: мені дали орден за мої розповіді про Одесу, і я його прийняв. Як мій тато-лікар прийняв в Одесі орден Трудового Червоного Прапора. Одеса – моя маленька країна”, – зазначив артист, який є громадянином Росії і президентом “Всесвітнього клубу одеситів”.

У 1999 році Михайло Жванецький отримав звання народний артист України, а 2012 року його визнали народним артистом Російської Федерації.

У 2009 році, до 75-річчя, Жванецький був нагороджений орденом РФ “За заслуги перед Вітчизною” (“Отечеством”) IV ступеня.

Одразу після свого ювілею Жванецький планує гастрольний тур по Україні – Запоріжжя (12 березня), Дніпро (14 березня), Київ (16 березеня) і Одеса (21 березня).

Одеський активіст Сергій Стерненко закликав Жванецького публічно відмовитися від нагороди і звернувся до організаторів, щоб ті скасували заходи за його участю, “або вони зустрінуть протестну реакцію обурених українців”.

Журналіст, історик Вахтанг Кіпіані закликав українські правоохоронні органи закрити в’їзд до країни артистові, який прийняв нагороду від президента країни-агресора.

“Прийнявши орден від Путіна, Жванецький, на мою думку, де-факто скасував чотири заплановані в ближчі тижні концерти в Україні. Це його рішення. І прикордонники у “Борисполі” чи іншому аеропорту просто мають допомогти його реалізувати. Людина померла, бо не змогла сказати “ні”. Буває”, – написав Кіпіані у “Фейсбуці”.

Читайте також:
Тепер російські артисти гастролюватимуть в Україні лише з дозволу СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна