Вибори у США: Байден виграв ще два ключові “хиткі” штати і вийшов на зелену вулицю до загальної перемоги

оновлено

Кандидат у президенти США від демократів Джо Байден здобув більшість голосів у штаті Вісконсин та, ймовірно, зробив великий крок до загальної перемоги на президентських виборах.

Про перевагу Байдена над чинним президентом Дональдом Трампом в одному з ключових “хитких” штатів – Вісконсині – свідчать дані The New York Times, The Washington Post, CNN тощо.

Відповідно до статистики NYT, станом на 22:50 за київським часом 4 листопада у Вісконсині пораховано більше 98% бюлетенів, і Байден таким чином набирає 49,4% голосів, а Трамп – 48,8%. Це означає, що всі 10 голосів виборників Вісконсина відходять до Байдена.

Голова виборчої комісії штату Вісконсин заявила, що перевага Байдена в підрахунку голосів оформилася після того, як кілька великих міст – Мілуокі, Грін-Бей і Кеноша – повідомили про результати голосування поштою.

Відтак, після перемоги у Вісконсині, Джозеф Байден зібрав 237 виборників, тоді як Дональд Трамп – 214. Для обрання президента потрібно 270 виборників.

Не врахованими залишалися сім штатів. Однак розклади в них такі, що Байден у підсумку отримає щонайменше 270 голосів виборників.

Інфографіка: The New York Times за результатами станом на 23:25 (час київський) 4 листопада 2020

Так, Байдену, ймовірно, відходять:

  • Невада – 6 виборників (пораховано 86%; Байден лідирує – 49,3% проти 48,7%),
  • Аризона – 11 виборників (пораховано 86%; Байден лідирує – 51,0% проти 47,6%),
  • Мічиган – 16 виборників (пораховано 95%; Байден лідирує – 49,8% проти 48,6%).

Якщо Байден отримає остаточні перемоги в цих штатах і, відповідно, ще 33 голоси виборників (6+11+16), він сумарно набере мінімально необхідні 270 виборників.

Дональд Трамп наразі є фаворитом у таких ще не порахованих штатах:

  • Пенсильванія – 20 виборників (пораховано 83%; Трамп лідирує – 52,3% проти 46,4%),
  • Північна Кароліна – 15 виборників (пораховано 95%; Трамп лідирує – 50,1% проти 48,7%),
  • Джорджія – 16 виборників (пораховано 93%; Трамп лідирує – 50,2% проти 48,6%),
  • Аляска – 3 виборники (пораховано 56%; Трамп лідирує – 62,9% проти 33,0%).

Навіть якщо Трамп виграє в цих чотирьох штатах і збере ще 54 голоси виборників, він обмежиться 268 виборниками.

Тоді як навіть Пенсильванія для Трампа – під питанням. Підрахунок там завершиться 6 листопада, не охоплено ще майже 17% “відсутніх” голосів, а серед тих, хто голосував поштою, переважна більшість – прибічники Байдена.

У такій ситуації штаб Дональда Трампа подав позов у Мічигані, який став ключовим штатом, з вимогою призупинити підрахунок бюлетенів та провести перерахунок. Про це йдеться в заяві менеджера кампанії Трампа Білла Степ’єна, передає “Європейська правда“.

Причина позову формально полягає в ненаданні “повноцінного доступу” представникам Трампа до численних місць підрахунку голосів, що гарантує законодавство штату.

Окремо штаб Трампа вимагає переглянути ті бюлетені, які вже були підраховані, поки в їхнього штабу нібито не було доступу.

ОНОВЛЕНО. Станом на ранок 5 листопада за київським часом з’явилася інформація про перемогу Джо Байдена в Мічигані. Після підрахунку більш як 98% бюлетенів демократ випереджає Трампа на 135 тис. голосів і виграє зі співвідношенням 50,4% на 48,0%.
Тобто Байдену відходять ще 16 виборників, після цього співвідношення – 253:214 на користь Байдена.

Інфографіка: The New York Times за результатами станом на 10:30 (час київський) 5 листопада 2020

Спостерігачі прогнозують також і інші позови штабу Трампа.

З огляду на це, встановлення остаточних результатів президентських виборів у США може затягнутися на місяці через ускладнену юридичну процедуру, попереджає CNN.

“Президент Дональд Трамп намагався оголосити про перемогу на президентських виборах вже в першій половині дня в середу. Але він не переміг, оскільки не були підраховані всі голоси”, – зазначає телеканал.

CNN нагадує, які події, за американським законодавством, мають (або можуть) відбутися найближчим часом:

  • 3 листопада завершилося голосування та розпочався підрахунок голосів виборців.
  • 4 листопада триває підрахунок голосів, у тому числі виборців, які відправляли бюлетені поштою. За законом, поштові відправлення мають бути датовані не пізніше 3 листопада, однак вони можуть бути отримані із запізненням. Причому в Міннесоті й Неваді бюлетені приймають до 10 листопада, а в Огайо – до 13 листопада.
  • З 10 листопада по 11 грудня у кожному штаті відбувається процедура засвідчення результатів виборів, якщо суди не приймуть рішення щодо перерахунку голосів.
  • У перший понеділок після другої середи грудня (тобто 14 грудня) має відбутися офіційне голосування виборників.
  • Багато штатів вимагають від своїх виборників підтримати того кандидата, який набрав у штаті більшість голосів. Однак це не завжди відбувається так. Бувають одиничні випадки, коли виборник не голосує за кандидата, що переміг у його штаті.
  • До 23 грудня всі голоси вибірників мають бути враховані у Вашингтоні.
  • Із 3 січня починає роботу Конгрес США нового скликання, обраний також 3 листопада.
  • 6 січня законодавці з Палати представників та Сенату збираються для офіційного підрахунку голосів виборників, після чого голова Сенату (віцепрезидент Майк Пенс) оголошує результати та вислуховує заперечення.
  • Якщо жоден із кандидатів не набере 270 голосів виборників, голосуватимуть 435 конгресменів Палати представників (де фактичну більшість має Демократична партія). Президентом стане той, хто отримає просту більшість.
  • Палата представників має обрати президента до обіду 20 січня. Якщо цього не станеться, главою держави стане віцепрезидент або наступна за рангом особа – спікер Палати представників. У такому випадку віцепрезидента обиратиме Сенат.
  • День інавгурації нового президента випадає на 20 січня 2021 року.
  • Якщо обраний президент помирає між днем ​​виборів та інавгурацією, присягу президента складає обраний віцепрезидент.

Читайте також:
Twitter позначив як фейк допис Трампа, де він заявив про свою перемогу на виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна