На Миколаївщині нищать унікальний скіфський курган, якому 2,5 тисячі років. ВІДЕО

 

На Миколаївщині біля села Скобелеве Казанківського району ведеться незаконне розкопування унікального кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань.

Відповідне відео поширив на сторінці у фейсбуці член громадської організації “Бузький гард” Ілля Зелінський
Інформацію також підтвердив у коментарі журналістам миколаївський археолог, старший викладач Миколаївського національного університету імені Сухомлинського, керівник Березанської археологічної експедиції Олександр Смирнов.

“Мені зателефонували активісти і повідомили, що у Казанківському районі ведуться грабіжницькі розкопки унікального кургану, який належить до Висунської групи царських скіфських поховань. Йому близько 2,5 тисячі років. Ми з активістами, учасниками АТО поїхали туди і те, що побачили – вразило. Група людей на “джипах”, дві одиниці важкої техніки, автобус… Вони викопали яму вищу, аніж сам курган, висота якого була 12 метрів – заввишки як п’ятиповерхівка. Це неймовірно! Такого зухвальства, таких пошкоджень курганів я ще не бачив”, – цитує Смирнова “Укрінформ”.

На кургані “чорні копачі” працювали з екскаваторами, і поліція місяцями не звертала на це увагу.

Відтак курган у пошуках скіфських артефактів зрили майже до землі.

Фото: ФБ Ілля Зелінський

За словами Смирнова, на місце події викликали поліцію, але поки вона їхала, більшість “копачів” утекли.

Залишилася лише охоронна фірма, їхніх представників забрали до відділку поліції для надання свідчень.

“Мене обурює ставлення до проблеми місцевої влади. Таке розриття посеред поля, засіяного, до речі, озиминою, не могло залишатися без уваги. Цей курган – унікальний зразок царських скіфських курганів, у яких ховали еліту суспільства. Він датується Х століттям до нашої ери. Таких курганів на території нашої області всього п’ять”, – обурюється археолог.

За словами Смирнова, курган знаходиться на державному обліку і має охоронятися державою. Для офіційних наукових досліджень цього кургану потрібно близько мільйона доларів. Таких коштів у археологічної спільноти немає.

ДОПОВНЕНО. У Миколаївській поліції в коментарі “BBC News Україна” розповіли, що справа вже на постійному контролі у керівництва.
Там розповіли, що бульдозер та екскаватор вилучили ще 4 листопада й звернулися до суду щодо арешту техніки.
Але рішення суду поки що немає.

Також керівник миколаївської поліції Сергій Шайхет розповів, що почалося службове розслідування дій місцевої поліції, яка кілька місяців не помічала розкопок кургану з важкою технікою у себе в районі.
Особи фігурантів вже “частково відомі”, але все ще намагаються встановити всіх причетних.
Навколо кургану встановили цілодобову охорону поліції до того часу, поки його не законсервують.

Читайте також:
У центрі Чернігова археологи випадково знайшли давньоруське поховання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна