Помпео зателефонував Лукашенкові

 

Держсекретар Сполучених Штатів Майк Помпео в телефонній розмові з самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком закликав випустити з Білорусі незаконно затриманого громадянина США.

Про це повідомляє DW з посиланням на Держдепартамент США.

В американському зовнішньополітичному відомстві підтвердили, що Помпео 24 жовтня зідзвонився з Лукашенком, який перебуває при владі в Білорусі.

“Державний секретар закликав до повного звільнення і дозволу негайного виїзду з Білорусі незаконно затриманого громадянина США Віталія Шклярова“, – повідомили в Держдепі у відповідь на запитання DW.

Зазначається, що крім цього, Помпео “вкотре заявив про те, що Сполучені Штати підтримують прагнення білоруського народу до демократії”.

Політтехнолог Віталій Шкляров був затриманий у Гомелі ще 29 липня. Як повідомив згодом його адвокат, Шклярову було пред’явлено обвинувачення в організації групових дій, що грубо порушують громадський порядок. Шкляров пов’язував затримання зі своїми публікаціями про Білорусь у ЗМІ.
За даними DW, Шкляров навчався і жив в Німеччині, потім переїхав до США і брав участь у декількох виборчих кампаніях демократів, у тому числі Барака Обами. Він одружений зі співробітницею Держдепартаменту США і, за словами людей з його оточення, готувався переїхати в Україну – на нове місце роботи дружини.
19 жовтня Шклярова звільнили із СІЗО КДБ Білорусі в Мінську, а наступного дня змінили запобіжний захід з домашнього арешту на підписку про невиїзд.

Як повідомляла “Новинарня“, в Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких унаслідок грубих фальсифікацій переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Опозиційна лідерка Світлана Тіхановська попереджала про загальнонаціональний страйк із 25 жовтня в разі невиконання вимог опозиції.

Нагадаємо, в лютому 2020 року Майк Помпео перебував із візитом у Мінську. Після нього санкції США проти Білорусі залишилися діяти.

Читайте також:
Премію Сахарова 2020 року отримала білоруська опозиція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна