Глава урядової комісії Уруський назвав причини катастрофи Ан-26 на Харківщині

 

Урядова комісія з розслідування катастрофи Ан-26 схвалила попередній звіт про результати розслідування.

Про це повідомив глава комісії, віцепрем’єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, в інтерв’ю “РБК-Україна”, опублікованому в четвер, 22 жовтня.

Відповідний документ оприлюднять на засіданні Кабінету Міністрів України 28 жовтня.

За словами Уруського, були встановлені як основні причини катастрофи, так і непрямі.

“Комісія виявила системні порушення в організації польотів. Мається на увазі від командування Повітряних Сил до бригади, де сталася ця трагедія”, – зазначив віцепрем’єр-міністр.

Так, серед прямих причин є як помилки пілотів, так і технічні несправності літака, а саме відмова системи ГРТ-24 (система “граничного регулювання температури”). Ця технічна несправність, яка призвела до позаштатної ситуації на борту, але не повинна була спричинити крах літака. Водночас людський фактор зіграв не останню роль.

“На превеликий жаль, комісія підтверджує, що під час польотів, не тільки цього – останнього, а й інших, було дуже багато порушень, зокрема, з боку екіпажу і керівників польоту”, – сказав Уруський.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
У Харкові попрощалися із загиблими в катастрофі Ан-26 під Чугуєвом. ФОТО, ВІДЕО

На Харківщині посмертно нагородили членів екіпажу літака Ан-26Ш

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна