Президент Узбекистану ініціював процес переходу мови на латинку

 

Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв доручив уряду створити спеціальну групу та розробити дорожню карту щодо повного переходу на алфавіт, заснований на латиниці.

Про це в четвер, 22 жовтня, інформує “Радіо Свобода” з посиланням на його указ.

Документ повинен містити заходи, джерела й обсяги фінансування.

Мірзійоєв затвердив також Концепцію розвитку узбецької мови, вдосконалення мовної політики в 2020-2030 роках і програму її реалізації.

У цьому документі йдеться про те, що до 2030 року в країні 80% груп у дитячих садах повинні бути узбецькомовними, обсяг викладання мови повинен збільшитися з 84 до 110 годин на тиждень, також повинна бути створена програма з навчання для іноземців.

Від 1 квітня 2021 року також ще доручено визначати рівень знання узбецької мови і літератури серед керівників і видавати їм сертифікати.

Як інформувала “Новинарня“, в лютому 2018 року тодішній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв затвердив новий казахський алфавіт на основі латинської графіки.
А також заборонив парламенту й уряду використовувати російську мову на своїх засіданнях і наказав розмовляти лише державною мовою.

Читайте також:
У Казахстані кандидата в президенти не допустили до виборів, бо не знає державної мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна