Президент Казахстану заборонив уряду й парламенту використовувати на засіданнях російську

 

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заборонив парламенту й уряду використовувати російську мову на своїх засіданнях і наказав розмовляти лише державною мовою.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

“Необхідно продовжити роботу щодо підвищення статусу казахської мови. Діяльність парламенту й уряду повинна здійснюватися державною мовою… Водночас не можна обмежувати права громадян у цьому питанні. Необхідно передбачати для них можливості синхронного перекладу“, – сказав Назарбаєв.

27 лютого засідання уряду майже повністю відбувалося казахською мовою. Але аким Акмолинської області доповідав російською, а деякі інші чиновники не переклали державною мовою слайди, які використовували під час виступів

У квітні 2017 року Нурсултан Назарбаєв виступив за переведення казахської мови з кирилиці на латинку. 27 жовтня президент підписав указ про поетапне переведення казахської мови з кирилиці на латинку до 2025 року. Тоді в запропонованому варіанті алфавіту було 32 букви, зокрема дев’ять букв із апострофами. У лютому 2018 року було затверджено новий варіант алфавіту казахської мови латиницею, який не передбачає використання апострофа.

Такий перехід вважають черговим кроком Назарбаєва на віддалення Казахстану від Росії. Астана перебуває в добрих відносинах із Москвою, але веде незалежну політику, а також бореться з російським націоналізмом у регіонах, де росіяни становлять значну частку населення.

Крім того, сучасна казахська графіка на основі російської кирилиці із застосуванням додаткових літер має загалом 42 знаки, що створює незручності в сучасних умовах: зокрема, казахська розкладка клавіатури передбачає, що до звичайної російської вісім додаткових літер розміщені вже на верхньому, “цифровому” ряді клавіш. При цьому ціла низка російських літер для казахської мови взагалі не потрібна і використовується тільки в запозичених російських словах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна