Чехія запроваджує жорсткий карантин

 

Із 6:00 четверга, 22 жовтня, через значне поширення захворюваності на коронавірус у країні Чехія переходить на жорсткий карантин.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, таке рішення ухвалив чеський  уряд після екстреного засідання.

У країні закриють більшість закладів торгівлі і послуг, обмежать вільне пересування людей.

Дозволять працювати тільки продуктовим магазинам, аптекам і крамницям товарів першої необхідності для дому.

Працедавцям рекомендували перевести працівників на роботу з дому і обмежити їхні контакти з клієнтами. Графік роботи урядових чи місцевих установ із відвідувачами скорочується до двох днів на тиждень не більш ніж по п’ять годин.

Винятками з заборони виходити з дому будуть такі підстави, як дорога на роботу, на закупи, до лікаря чи для догляду за близькими.

Міністр охорони здоров’я ЧР Роман Прімула рекомендує більше перебувати на свіжому повітрі, проте якщо не йдеться про членів однієї родини, то не більш ніж по дві особи.

Ці заходи наразі запроваджені до 3 листопада 2020 року.

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш вибачився за такі обмеження.

“На жаль, ми в ситуації, коли відбувається драматичне зростання захворюваності, а заходи, які ми запровадили попередніми тижнями, не діють”, – сказав він.

За словами прем’єра, якби уряд не пішов на ці заходи, в період між 7 і 11 листопада настав би колапс системи охорони здоров’я країни.

21 жовтня в Чехії, де мешкає 10,69 млн осіб, зареєстрували новий “коронавірусний” рекорд – за добу захворіли майже 15 тисяч людей (14 968). Від початку пандемії в країні виявили понад 209 тисяч інфікувань COVID-19, більше 83,1 тис. людей одужали, померли від наслідків коронавірусу 1 739 осіб (69 за останню добу).

Нагадаємо, раніше в Чехії вже запроваджували низку обмежень через COVID-19. Уряд збирався на екстрені засідання майже щодня, ухвалюючи все нові заходи.

Зокрема, в країні, як і під час весняного спалаху епідемії, знову запровадили обов’язок закривати рот і ніс (із 21 вересня ця вимога діє майже скрізь поза межами дому), з середини жовтня були знову закриті школи й виші для очного навчання, заклади громадського харчування (крім продажу на винос), кіно й театри, скасовані спортивні заходи, заборонені зустрічі більш як шести осіб (не рахуючи дітей). Ці заходи теж були оголошені на двотижневий термін, із переглядом після його закінчення.

Як інформувала “Новинарня“, у столиці Чехії 18 жовтня поліція розігнала акцію протесту проти обмежень, запроваджених урядом для стримування епідемії COVID-19.

Читайте також:
COVID-19 в Україні: число нових хворих за добу перевищило 7 тисяч. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна