“Справа Василя Стуса”: активісти влаштували “читання при свічках” під Печерським райсудом

 

Декілька десятків активістів зібралися в Києві на читання при свічках книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”.

Читання влаштували увечері у вівторок, 20 жовтня, на символічному місці, де свого часу було засуджено Стуса до ув’язнення, а нині на цьому місці розташований Печерський районний суд вже незалежної України.

Читання відбулось при свічках як символ того, що через 30 років Стус знову опиняється під забороною і читати його історію можна лише потайки.

Фото з ФБ Ірини Семеняки

“Нині, ми не маємо права мовчати, коли забороняють правду про те, яким був Стус і за яких обставин він був ув’язнений” – пояснюють гасло протесту організатори.

Фото з ФБ Ірини Семеняки

Іронія долі, пояснюють активісти, що цього разу правду про життя Стуса забороняє уже український суд на вимогу російських посіпак та тих, хто був причетний до смерті самого Стуса.

Фото з ФБ Ірини Семеняки

Як інформувала “Новинарня“, 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги журналіста й історика Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” без дозволу Віктора Медведчука.
Суд визнав, що деякі фрази у книзі “порушують честь та гідність позивача”.
Також з Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat стягнули 860 гривень на користь Віктора Медведчука.
В серпні народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За життя”, в минулому – призначений адвокат українського політв’язня Василя Стуса Віктор Медведчук подав в суд на журналіста і історика Вахтанга Кіпіані.
Водночас Кіпіані заявив, що звернувся до омбудсмена щодо позову Медведчука через книгу про Стуса.

Читайте також:
Рішення щодо заборони книжки про Стуса ухвалила суддя Заставенко, яка відвідує ОРДО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна