Рішення щодо заборони книжки про Стуса ухвалила суддя Заставенко, яка відвідує ОРДО

 

Суддя Дарницького райсуду Києва Марина Заставенко, що задовольнила позов Віктора Медведчука про заборону книги Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”, відвідувала ОРДО.

Про це в понеділок, 19 жовтня, заявила експертка “Центру протидії корупції” Галина Чижик у фейсбуці.

“До переведення в Київ Марина Заставенко працювала у Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області. У 2016 році до Вищої кваліфікаційної комісії суддів зверталася СБУ, яка вказувала на те, що у судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому, суддя довго не здійснювала правосуддя, тому що перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях”,  – написала Чижик із посиланням на запит Служби безпеки України до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

За її словами, це може свідчити про зв’язок Заставенко з окупаційними силами РФ.

“Навряд чи українська суддя спокійно може кататися до “ДНР”, не отримуючи для себе гарантії безпеки “з того боку”. Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів до ВККС”, — зазначила активістка

Читайте також:
“Всіх не засудиш”: у мережі запустили флешмоб на підтримку “справи Стуса”

Як інформувала “Новинарня“, 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги журналіста й історика Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” без дозволу Віктора Медведчука.
Суд визнав, що деякі фрази у книзі “порушують честь та гідність позивача”.
Також з Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat стягнули 860 гривень на користь Віктора Медведчука.
В серпні народний депутат від партії “Опозиційна платформа – За життя”, в минулому – призначений адвокат українського політв’язня Василя Стуса Віктор Медведчук подав в суд на журналіста і історика Вахтанга Кіпіані.
Водночас Кіпіані заявив, що звернувся до омбудсмена щодо позову Медведчука через книгу про Стуса

Читайте також:
Справа Стуса: видавництво Vivat оскаржить рішення Дарницького райсуду в апеляції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна