Опитування Зеленського на виборах профінансує “Слуга народу”

 

Заплановане президентом Володимиром Зеленським на 25 жовтня всеукраїнське опитування з п’ятьма питаннями буде фінансувати партія “Слуга народу”.

Про це йдеться в заяві “Слуги народу” у фейсбуці в середу, 21 жовтня.

Зазначається, що відповідне рішення було ухвалене на засіданні вищої ради партії 20 жовтня.

Партія каже, що не буде проводити дослідження власними силами, а укладе договір із компанією, що проводить соціологічні опитування (назва компанії не уточнюється – Н.).

Громадяни, які будуть проводити дослідження, перебуватимуть за межами виборчих дільниць.

В “Слузі народу” стверджують, що це не буде агітацією: під час дослідження не буде використано партійної символіки, не буде жодного заклику голосувати за цю партію або ж за окремих кандидатів на виборах.

Наголошується, що члени партії, кандидати в депутати місцевих рад від партії та їхні представники не будуть задіяні для проведення опитування і спілкування безпосередньо із громадянами в день проведення виборів.

Усі витрати, пов’язані з опитуванням, обіцяють відобразити в звіті партії, який подається в НАЗК.

Підкреслюється, що не йдеться про гроші платників податків, оскільки у 2020 році партія “Слуга Народу” відмовилася від державного фінансування та просила адресувати ці кошти на боротьбу з COVID-19.

Як інформувала “Новинарня“, 13 жовтня президент Володимир Зеленський у відеозверненні анонсував проведення у день місцевих виборів 25 жовтня “всенародного опитування“, на якому українцям запропонують дати відповідь на п’ять питань. Він їх озвучив почергово.

Проєкт курирує офіс президента. Згідно з анонсами, ідеться про те, що біля виборчих дільниць громадян чекатимуть “волонтери” з анкетами, схожими на бюлетені.

Перелік запитань виглядає так:

1. Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
2. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
3. Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
4. Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?
5. Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій визначених Будапештським меморандумом для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?

За висновком експертів, цей проєкт має на меті підвищити явку прибічників Зеленського на вибори та поліпшити рейтинг його партії “Слуга народу”.

Центральна виборча комісія призначила на неділю, 25 жовтня, вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад, а також сільських, селищних та міських голів, які відбудуться вперше після скорочення кількості адміністративних районів.

Читайте також:
В’ятрович заявив у поліцію на опитування Зеленського

“Замах на конституційний лад”: ОП починає пояснювати, про що буде “опитування” 25 жовтня, опозиція вже закликає його зірват

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна