Суд оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, яких Україна передала в ОРДЛО в рамках обміну

 

Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року – Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Таке рішення оголосив на засіданні у вівторок, 20 жовтня, головуючий суддя Сергій Дячук. 

“Суд присяжних вважає наявними правові підстави для оголошення обвинувачених Зінченка, Аброськіна, Янішевського у розшук через їх ухилення від суду та щодо зупинення судового провадження щодо цих обвинувачених до їх розшуку. Щодо саме міжнародного розшуку – суд присяжних вважає за необхідне задовольнити подане клопотання прокурора. Суд присяжних ухвалив: оголосити у міжнародний розшук Зінченка, Аброськіна, Янішевського. Вважати обвинувачених Зінченка, Аброськіна, Янішевського оголошеними в міжнародний розшук з дня прийняття компетентними органами міжнародної юрисдикції відповідного рішення про оголошення такого розшуку”, – цитує суддю “Укрінформ”.

За його словами, організація виконання ухвали доручається прокурору, тож прокурор має якнайшвидше отримати цю увалу суду і спрямувати її на реалізацію у частині міжнародного розшуку. Сама ця ухвала суду набирає законної сили негайно і не підлягає окремому оскарженню.

Крім того, у ході засідання у вівторок суд не задовольнив клопотання прокурорів про обрання двом присутнім фігурантам справи – Олександру Маринченку і Сергію Тамтурі – запобіжних заходів у вигляді домашнього арешту, апелюючи до рішення Київського апеляційного суду.

Водночас, за словами головуючого судді, наступна запланована дата у засіданні – 25 листопада.

Зі свого боку, у спільноті активістів “Адвокатська дорадча група” поінформували, що також це рішення суду означає, що прокурори мають направити цю ухвалу суду в українське бюро Інтерполу, яке є частиною МВС, а вже Національне бюро має спрямувати матеріали клопотання до Центрального бюро Інтерполу.

Як повідомлялося, 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Апеляційний суд Києва перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і поранені 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, – Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Читайте також:
Обміняні екс-“беркути” Тамтура й Маринченко повернулися до Києва і просять амністію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна