Мер Труханов в Одесі повертає проспект Жукова замість Небесної Сотні

 

Історико-топонімічна комісія міста Одеса прийняла рішення перейменувати проспект Небесної Сотні назад на проспект маршала Жукова.

Про це ввечері в п’ятницю, 16 жовтня, повідомив у фейсбуці мер Одеси Геннадій Труханов.

“Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом”, – написав Труханов.

Саме подав відповідне звернення про перейменування проспекту.

Насправді Жуков підпадає під закон про декомунізацію, адже, крім військових посад, обіймав також високі пости в радянській і комуністичній ієрархії (міністр оборони СРСР у 1955-1957 рр., член президії ЦК КПРС у 1957 рр.).

За повідомленням Труханова, також буде перейменована назад вулиця Інглезі – на вулицю 25-ї Чапаєвської дивізії.

За його словами, Чапаєвська дивізія “є легендарним формуванням, яке захищало наше місто від окупантів у роки війни”.

“Ми продовжуємо процедуру повернення одеським вулицям попередніх назв. Це ті вулиці, які раніше були перейменовані особистим рішенням екс-губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі в рамках процесу декомунізації. Сьогодні в нас чергова перемога в цьому питанні… Попереду нас ще чекає багато роботи, але головні кроки вже зроблені. І ми зробимо все можливе, щоб остаточно відновити історичну справедливість”, – написав проросійський мер Одеси.

Читайте також:
Антикорупційний суд арештував експомічницю міського голови Одеси Труханова

Нагадаємо, після перемоги Майдану Верховна Рада у квітні 2015 року затвердила урядовий законопроєкт про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку.
В Україні був запущений процес декомунізації. Пам’ятники та символи радянського минулого були демонтовані, тисячі населених пунктів, топонімів – перейменовані. На етапі, коли відповідні рішення відмовлялася ухвалювати представницька влада на місцях, голови ОДА мали законні підстави для перейменувань своїми розпорядженнями.
Так, проспект Маршала Жукова в Одесі у 2016 році був перейменований на проспект Небесної Сотні. Встановлений там бюст Жукова демонтували.
У липні 2019 року Конституційний Суд України визнав конституційним закон “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”.

Читайте також:
Повернення в Харкові проспекту Жукова провокує “війни пам’яті” та буде оскаржене, – УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна