Стартували переговори гуманітарної підгрупи ТКГ. У порядку денному – обмін полонених

 

Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі розпочала зустріч в режимі відеоконференції.

Про це у вівторок, 13 жовтня, повідомили в пресслужбі апарату так званої “уповноваженої з прав людини в “ДНР” Дар’ї Морозової.

Зазначається, що учасники мають намір продовжити обговорення розробки механізму звільнення і передачі осіб, які утримуються в зв’язку з конфліктом.

“Зокрема, планується розгляд питання щодо наступної фази обміну, а також аналіз поточної ситуації з “процесуальним очищенням” осіб, які стали суб’єктами обміну в грудні 2019 року і квітні 2020 року”, – пише підконтрольне сепаратистам інформаційне агентство “ДАН”.

Крім того, планується обговорення організації “гуманітарних коридорів”, які дозволяють перетинати лінію зіткнення громадянам в період карантину, введеного на період пандемії COVID-19.

“Учасники переговорів мають намір обговорити заходи щодо забезпечення безпеки людей і належних санітарних умов в місцях розташування КПВВ”, – додали в терорганізації.

Ще одна тема – “продовження дискусії про шляхи активізації зусиль” щодо пошуку осіб, які вважаються зниклими безвісти.

У підгрупі з політичних питань також стартували переговори.

Нагадаємо, перший у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Списки на обмін поповнилися двома людьми, всього – 134 бранці, – Сущенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна