Верховний Суд залишив у силі вирок китайському шпигунові – 10 років тюрми

 

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без задоволення касаційну скаргу захисника громадянина Китайської Народної Республіки Шу Юаньцзє, якого засудили за шпигунську діяльність в Україні і зібранні інформації, яка містить державну таємницю.

Про це в п’ятницю, 9 жовтня, повідомили в пресслужбі Верховного Суду.

“Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без задоволення касаційну скаргу захисника громадянина Китайської Народної Республіки, засудженого за шпигунство до 10 років позбавлення волі без конфіскації майна (ч. 1 ст. 114 ККУ)”, — йдеться у повідомленні.

Встановлено, що професор наукової установи КНР, прибувши до України в межах офіційного контракту, проводив шпигунську діяльність, яка виражалася в збиранні інформації в галузі бойового ракетобудування, що становить державну таємницю України, має гриф обмеження доступу “таємно”.

Ці дії він вчиняв з метою подальшої передачі відомостей до іноземної організації на території КНР або представникам цієї організації.

Так, у касаційній скарзі захисник просив скасувати судові рішення щодо засудженого, а кримінальне провадження закрити, оскільки в діянні немає складу кримінального правопорушення. Вважає, що особу засуджено безпідставно, адже суди першої та апеляційної інстанцій не встановили мотивів, з яких вона діяла.

На думку Касаційного кримінального суду ВС, зазначені доводи є необґрунтованими, об’єктивна сторона шпигунства полягає у таких діях:

  • передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю;
  • збиранні відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі їх зазначеним суб’єктам.

“Апеляційний суд належним чином перевірив усі викладені в апеляційній скарзі доводи, зокрема доводи сторони захисту про невстановлення мотиву вчинення кримінального правопорушення та наявність підстав для закриття кримінального провадження, і визнав їх необґрунтованими”, — резюмували в пресслужбі суду.

Як інформувала “Новинарня“, 12 березня 2020 року стало відомо, що громадянина Китайської Народної Республіки, доктора технічних наук Шу Юаньцзє засуджено за шпигунство.

Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ. Зловмисник працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізується на виробництві озброєння, а також в НДІ сучасної хімії міста Сіань.

За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР “За науково-технічний прогрес армії”.
Під час відряджень до України, за інформацією спецслужби, шпигун намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних науковців.

Читайте також:
У Херсоні російську шпигунку звільнили з СІЗО під заставу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна